6 januari 2019

Hyllvärmare från januari

Jag skrev häromdagen om en utmaning för att minska hyllvärmarna i min goodreads-to be read-hylla. De böcker jag lagt till under januari tidigare år är:

* Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl
Dina har ärvt sin mors gåva. När hon tittar någon i ögonen kan hon se alla de onda handlingar som han i sitt innersta skäms över. För Dina är det snarare en förbannelse än en gåva. Ingen vågar vara hennes vän och alla slår ner blicken när Dina är i närheten.
En dag kallas Dinas mamma till Dunarks borg för att få en mördare att erkänna ett blodigt mord. Nu måste Dina acceptera sin gåva och lära sig att använda den.
Den här boken tipsade en kompis mig om för något år sedan. Den tillhör inte riktigt min genre, men den verkar rätt spännande och eftersom den är rätt kort (215 sidor) tänker jag ge serien en chans.* Tillsammans är vi starka av Leymah Gbowee som vann Nobels fredspris 2011
Berättelsen om Leymah Gbowee är berättelsen om en kvinna som hade modet att ändra en nations öde samtidigt som hon inte kunde påverka sitt eget. Leymah flyttar som sjuttonåring till Liberias huvudstad Monrovia just när landet dras in i ett blodigt inbördeskrig. Hon ser släktingar och vänner mördas och slutar i sin förtvivlan tro på en ljus framtid. Men så småningom förvandlas förtvivlan till handlingskraft: hon bestämmer sig för att hjälpa landets kvinnor - de som alltid drabbas värst i väpnade konflikter.
Den här boken verkar mycket spännande och jag har tänkt ett tag att jag vill läsa en verklig berättelse. Dessutom kan jag kryssa för Liberia i min utmaning #läsajordenrunt.


2 kommentarer:

  1. Åh skämmerskans dotter (och hela serien) var storfavoriter när jag var yngre. Dessvärre är den nog inte så bra som jag minns den, men det är ett häftigt koncept! Hoppas du gillar den

    SvaraRadera
  2. Fantasy är inte riktigt min grej, men det kan vara kul att testa något nytt. Kul att du gillade den (då)!

    SvaraRadera