12 januari 2019

Hjälp jag är utmattad

av Clara Lidström och Erica Dahlgren

Den psykiska ohälsan blir allt vanligare i Sverige. Allt fler blir utmattade och även om samhället pratar mer om det nu är för några år sedan kan det fortfarande vara svårt att hantera och acceptera. Än mer att förstå. I den här boken delar Lidström och Dahlgren med sig av hur de blev utmattade, vad de testat för behandlingar, hur de börjat må bättre och hur de håller utmattningen borta.

Hjälp jag är utmattad är en sorts personlig faktabok fylld med ärliga berättelser och ödmjuka men raka tips och idéer. Författarna vågar dela sina berättelser, både det fina och "fula", vilket gör att texterna är lätta att ta till sig.

Jag har inte varit utmattad men har gått åt det hållet några gånger. Den här boken passar bra för de som varit i eller omkring utmattning eller de som känner att vardagen blir för stressig emellanåt. Den passar även mycket bra för de som är anhöriga till någon som är eller håller på att bli utmattad. Jag har fått många idéer och tankar och känner framför allt en tröst: jag är inte ensam, det finns fler och det finns hjälp att få. Och den där resan tror jag många kan känna igen sig i - att inte orka mer men ändå säga ja till ännu ett uppdrag, att vilja be om hjälp men känna sig dålig om en gör det. Där har författarna också varit, men visar nu på det naturliga, men svåra, i att be om hjälp. En annan styrka i boken är att de intervjuat bland annat behandlare och närstående, vilket ger intressanta perspektiv och en mer heltäckande bild.

Hjälp jag är utmattad är en bok att sträckläsa eller att ta ett kapitel i taget. Det personliga tilltalet och de många tipsen gör boken riktigt bra och läsvärd, både för de som känner igen sig i författarnas beskrivningar och de som känner någon som inte mår psykiskt bra.

Första meningen: Du som öppnat den här boken kanske känner att du inte orkar längre.
Antal sidor: 191
Förlag: Norstedts, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar