25 januari 2019

Flickan som ville rädda böckerna

av Klaus Hagerup och Lisa Aisato

Anna älskar att läsa. Hon älskar att försjunka i böcker och att lära känna karaktärerna och de liv de lever. Biblioteken är fantastiska, men vad händer med de böcker som ingen lånar? När Anna får reda på det finns det bara en sak hon ska göra: hon måste rädda böckerna!

Det här med böcker om böcker känns som en egen kategori. En kategori där boknörderiet når nya nivåer och alla bokmalar får en bokälskande vän (om de inte har det irl). Flickan som ville rädda böckerna tillhör denna kategori och bjuder läsaren på väl valda nya bekantskaper. Dessutom har Lisa Aisato gjort otroligt fina och magiska illustrationer; när jag läste boken blev jag helt trollbunden och kände: wow! Jag gillar verkligen den här boken! Den tar kärleken till böcker på allvar, månar som berättelser, karaktärer och om alla böckers lika värde, vilket i princip handlar om alla författares och illustratörers lika värde. Tänk vad många bra böcker vi missar, böcker som blir bortgallrade och bortglömda...

Flickan som ville rädda böckerna bjuder på empati och kärlek, fantasi och fascination. Här finns möten både över generationer och mellan karaktärer och läsare/tittare. Ett härligt högläsningsäventyr och en riktigt fin pärla som jag gärna rekommenderar!


Första meningen: Anna var sällan rädd. 
Antal sidor: 70
Förlag: Bonnier Carlsen, 2018
Originaltitel: Jente som ville redde bøkene, 2017
Översättare: Lotta Bergqvist

2 kommentarer: