23 januari 2019

Bränn alla broar

av Siri Helle

Liv har lyckats. Hon har ett eftertraktat finansjobb, förtroende från kollegorna, hon är välbetald, ambitiös och fyller instagram med perfekta bilder. Men bakom allt det där finns så mycket sorg och smärta. När det känns som att hon är på botten hittar hon ett brev hon skrev till sig själv när hon gick på gymnasiet. Hon skrev att om hon någon gång funderar på att ta sitt liv ska hon ge det en andra chans. Under tre månader kan hon göra saker hon inte gjort om hon fortsatt med duktigheter och spendera alla sparpengar. Dödsdatumet kommer allt närmre, men det gör även den nya vännen Sanna som verkar vända upp och ned på livet.

Bränn alla broar beskrevs någonstans som en feel good med djup, vilket tilltalade mig. Om du gillar Colleen Oakleys Inte för nära kanske det här kan vara en bok för dig.

Huvudpersonen lever med många destruktiva tankar som sakta bryter ned både henne och hennes andra relationer. Trots allt som verkar så bra har hon ingen bra relation till sig själv och det är smärtsamt att läsa om Livs bild av sig själv samtidigt som en kan förstå delar av de andra karaktärernas blickar och outtalade tankar. Här presenteras en duktig flicka som sliter hårt och tror att det är livet. Jag och säkert många (unga) kvinnor kan känna igen mig i mycket. Med detta blandas lockelsen i att strunta i allt, göra det där en drömmer om men inte vågat. Om en vet att en ska dö, vad skulle en göra då? Hur skulle det påverka andra?

Författaren Siri Helle är nyutbildad psykolog och hon har fått med många intressanta karaktärer, dialoger och tankemönster. Veronica, Frank, Sanna och hennes vänner, farmodern. Boken är genomtänkt, genomarbetad och full av kärlek till alla de som känner orimliga prestationskrav. En strålande debut!

Trots att jag läste den här boken i början av januari kan jag säga att den kommer hamna på topplistan över de böcker jag läser 2019. Även om boken på många sätt är mörk och tung finns det roliga och härliga scener som ger ett hoppfullt perspektiv på livet. Här finns mycket tänkvärt och en igenkänningsfaktor som är väl värd att diskutera.

Första meningen: Liv låg på sängen och grät.
Antal sidor: 282 
Förlag: Louise Bäckelin förlag, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar