19 december 2018

Sömnernas sömn

av Elin Säfström
Spoilervarning för de som inte läst de första delarna i serien: En väktares bekännelser och Visheten vaknar.

Tildas jobb som väktare tar aldrig paus. Det är tomteting i staden och både tomtar och troll goes banana. Samtidigt händer konstiga saker, till exempel att någon verkar äta delar av getter på Skansen. Vad är det som händer? Hur ska Tilda klara av allt det här på egen hand?

Liksom i de två första böckerna händer det saker hela tiden. Jag blev nästan stressad av att läsa, särskilt eftersom det känns som att Tilda skulle kunna braka ihop när som helst under all arbetsbörda. Jag hade gärna läst mer om Tildas liv bortom rådarna, mer om vännerna och skolan. Samtidigt gillar jag blandningen av vardag och fantasi, att det känns som att tomtarna och trollen skulle kunna vandra omkring på Stockholms gator på riktigt.

Den tredje och sista delen i serien känns lite mer lik en deckare. Det händer mystiska saker som är kluriga att lista ut en lösning på. Det finns mycket agg i luften, både tomtar och troll emellan och mellan Tilda och hennes vänner. Det är rätt svårt att ha ett heltidsjobb en inte kan berätta något om och alla sena nätter och kluriga problem gör det inte så enkelt att koncentrera sig i skolan eller relationerna heller.

Jag gillar konceptet och tycker att det är en bra serie. Det har varit roligt att hänga med Tilda och de starka kvinnorna, jag gillar könsblandningen bland både skurkar och vanliga tomtar och troll. För mig räcker det dock med tre böcker. Det är förmodligen det där snabba tempot som inte hade lockat mig att läsa en bok till. Men, som sagt, jag gillar serien och kan rekommendera den. Särskilt om du bor i eller känner till Stockholm (vilket jag i och för sig inte gör).

Första meningen: Dumpe och jag är ute på vår mer eller mindre schemalagda eftermiddagsrunda när han på en sekund genomgår en total personlighetsförändring.
Antal sidor: 314
Förlag: Gilla böcker, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar