27 december 2018

Flickvänsmaterial

av Yrsa Walldén

Jag har velat fram och tillbaka om jag ska läsa den här boken eller inte. Den blev rätt hypad när den kom och därför la jag till den på läslistan, men å andra sidan var jag inte så förtjust i Walldéns debut, Allt jag inte sa, så därför åkte den bort från listan. När jag hittade ljudboksversionen av Flickvänsmaterial och såg att den inte var så lång gav jag den ändå en chans.

Och jag gillade den. Eller, om jag läst den själv tror jag inte att jag hade gillat den, men uppläsaren, Sofia Pekkari, gav huvudpersonen Roxy liv och det ryckte med mig. Roxy och Eva har varit vänner så länge att de nästan vuxit ihop. Nu har de precis tagit studenten och Roxy bestämmer att det här är sommaren då hon ska bli kär. Eva nappar genast på idén och skapar ett konto åt Roxy i en dejtingapp. Sommaren och dejtandet kan börja!

Handlingen kan låta ganska klyschig och vanlig, även om det där med dejtingappar inte fått så mycket plats i litteraturen (än). Vissa delar känner vi igen från många andra böcker, men det finns en twist som gör boken läsvärd. Dessutom finns många skickligt humoristiska inslag i Walldéns språk och med Pekkaris berättarröst känns det trovärdigt och nytt. Jag tröttnar dock på huvudpersonens osäkerhet, svaga handlingskraft och att hon gärna följer andras impulser vilket ställer till det för henne. Det kanske finns ett stråk av igenkänning men jag kan inte riktigt relatera till det. Jag tror det var detta som fick mig att tveka inför debuten, men kanske behövs fler osäkra, obekväma huvudpersoner.

Hur som helst, Yrsa Walldén har lyckats skriva en bra andra bok och jag tror att hon har en fin bokframtid framför sig. Jag är lite tveksam, men tror ändå boken kan gå hem hos många i studentåldern.
  
Tid: 4 timmar och 23 minuter 
Förlag: Vox by Opal, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar