29 december 2018

En hyllvärmarfundering

Ett i-landsproblem som diskuteras flitigt i bokälskarvärlden är hyllvärmare. När jag pratar om mina hyllvärmare handlar det mest om de jag har i min fiktiva tbr-hylla på goodreads (för närvarande cirka 100 böcker). Jag har visserligen ett gäng hemma med, men vet bokbloggare som har hundratals fler än jag...

För ett tag sedan fick jag en idé kring det här med hyllvärmare. Jag tänkte ge mig på en utmaning: att i januari läsa de böcker jag lagt till i listan under januari tidigare år, i februari läsa de jag lagt till under februari och så vidare. Om det är någon bok jag inte längre är sugen på att läsa kan jag ta bort den från listan. Någon slags gallring, men andra ord. Jag vill dock inte sätta för stor press på mig själv, men jag kommer ha den här utmaningen nära till hands om jag inte vet vad jag ska läsa.

Vad tror ni om det? Någon mer som vill haka på utmaningen?

10 kommentarer:

 1. Låter som ett bra sätt att attackera hyllvärmarna! Jag lyckades bli av med mina förra året genom någon slags kombo av viljeinsats och gallring. Kan rapportera att det skönt att inte ha hyllvärmare som ligger där och pockar på uppmärksamhet de aldrig får. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att du lyckades bli av med dem, inte illa!

   Radera
 2. Hmm. Jag har inte någon sån lista och använder inte GoodReads, så jag kan omöjligen se NÄR jag lagt in något på att-läsa-listan. Däremot har jag en hel del böcker som jag tänkt läsa, riktiga hyllvärmare som samlar damm i bokhyllan. Jag vågar inte hänga på din utmaning för arbetslivet har varit lite väl tufft den senaste tiden MEN jag ska försöka hinna läsa fler av de där böckerna jag längtat efter men prioriterat bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör på i ditt eget race, det är det bästa! :)

   Radera
 3. Jag har 100-ish olästa böcker hemma i hyllan. De blir hyllvärmare först när de stått i ett år ungefär. Nu kommer jag t.ex. att flytta alla böcker som köptes 2017 till hyllvärmarlistan. De andra är bara bokhylleböcker. Viktigt med rätt epitet. :) Jag har försökt mig på olika utmaningar för hyllvärmare genom åren, och jag är överlag dålig på att fullfölja utmaningar men 2019 förutsätter jag mig att läsa en per månad i alla fall. Jag har redan smygstartat och misslyckats. Men skam den som ger sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med en ständig nyutgivning blir det ju svårt att minska läslistan. Hoppas du lyckas ge dig på några nästa år i alla fall! :)

   Radera
 4. Jag hade tänkt städa ut sovrummet nu under lovet (vilket förstås aldrig hände) och planen var/är att sortera ut alla olästa böcker och ha dem på ett separat ställe och sen ta en då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är bra att ha alla på samma ställe, för då ser en ju hur många de är och en kanske blir inspirerad när en ser högen krympa.

   Radera
 5. Låter som ett jättebra sätt! Jag har också en lång lista på Goodreads... Jag har tänkt attackera den listan nästa år, och försöka läsa ut alla mina fysiska hyllvärmare detta året, och då låter det som ett bra sätt att göra det på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hittar ett sätt som passar dig! :)

   Radera