25 november 2018

Tankar mellan sött och salt

av Marta Söderberg. Tack för recensionsexemplaret!

När Moa ska börja högstadiet säger hennes pappa att det kommer gå bra. Men Moa vet däremot ganska säkert att det inte alls kommer gå bra. Efter det som hände i somras vill ingen prata med henne, förutom om de har något taskigt att säga. Hennes mål blir att överleva högstadiet och kanske går det bättre när fina Edward finns i närheten.

Vid första anblick och några kapitel in i boken verkar det här vara ännu en ganska vanlig bok om en nybliven tonåring som inte gillar skolan. Ganska snart anade jag dock att det finns något djupare. Vad var det som hände i somras? Samtidigt anar vi att det där utanförskapet förmodligen sträcker sig längre än innan sommaren. Från att ha verkat vara en vanligt bok blir det en sorglig och frustrerande berättelse om något ingen ska behöva uppleva.

Moa är ganska säker i sig själv. Jag uppskattar att hon inte faller för Anas livsstil och att hon är rätt rolig att hänga med. Andra gånger är Moa stark som orkar bära allt utan att berätta och samtidigt så skör att allt skulle kunna brista.
Och för ett svagt ögonblick längtar jag mig tillbaka till innan allt blev så svårt. Men jag tvingar snabbt tillbaka känslan. Känner jag efter för mycket förblöder jag.       Sida 132
 Man hör inte alltid när murar rämnar.
   Men de rämnar ändå.
   Som nu i mitt rum.
   Allting faller sönder. Både utanför och inuti. Det är en tyst kollaps. Jag skriker inte. Jag slår inte sönder något.     
Sida 187 
Söderberg har ett vackert språk och är mån om sina karaktärer. Moas familj får stor plats och likaså några andra karaktärer som bygger på berättelsen bra. Språket och storyn lockar på mina känslor. När jag skulle berätta om boken för min man (inklusive alla spoilers) blev jag så frustrerad att jag var tvungen att sluta för att inte känslorna skulle ta över. Förutom frustration kände jag även sorg, hopplöshet, hopp och glädje. Trots en lite seg start då jag trodde att jag var för gammal, kan jag med ett samlat intryck säga att jag tycker Tankar mellan sött och salt är riktigt bra och läsvärd.

Första meningen: På tallriken framför mig ligger en saftig ryggbiff, klyftpotatis, bearnaisesås, tre gurkskivor och en tomatklyfta.
Antal sidor: 250
Förlag: Gilla böcker, 2018

4 kommentarer:

  1. Det var en ny bok för mig. Högstadiet var verkligen något att genomleva, transportsträcka innan det, äntligen(!), blev dags för gymnasiet. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har precis kommit ut. Ja, en tuff tid det där.

      Radera