23 november 2018

Snöstorm och kanelhjärtan

En novellsamling av Karina Berg Johansson, Pernilla Gesén, Camilla Lagerqvist och Jesper Tillberg

Under en snöstorm dan före dopparedan kör en lastbil full med julklappar omkull på vägen utan för den lilla byn. Under några timmar blir ett café samlingsplatsen för de som inte kan ta sig vidare på vägen eller i livet. Appi får inte tag på sin balklänning, Daniel snor sin mammas bil för att komma därifrån, Kalle söker sällskap och mening utanför familjen där han är bortglömd och Ellie har bestämt sig för att det får vara nog.

Julböcker i roman- eller novellform är en ganska ny företeelse i Sverige. De senaste åren har förlagen dock insett att det finns en marknad för denna typ av böcker och jag tar mig gärna an en mysig, julig berättelse så här i slutet av året.

I Snöstorm och kanelhjärtan möter vi fyra vilsna tonåringar som inte verkar vara sugna på att fira jul. Alla bär de på något som hindrar dem från att känna jullugnet och därför får vi läsa om flera intressanta och viktiga teman. Två av novellerna får övernaturliga inslag - vi snackar inte zoombies eller vampyrer utan mer sådant som skulle kunna hända för den som har några matskedar fantasi utöver det vanliga. Novellerna är ganska mysiga men jag hade förväntat mig mer juligheter och julförberedelser. Förutom den första novellen handlar det dock mest om snö. Det hade kanske varit svårt att få det spännande kring att klä en julgran, men, varför inte?

När jag slog igen boken kände jag mest "jaha". Visst finns det en hel del mysigt och fint (första och sista novellerna är nog mina favoriter), men det tar inte tag i mig. Grundhandlingen - snöstorm och folk som inte kommer vidare - låter ganska likt Let it snow och författarna är inte överens om den ganska centrala handlingen med konserter på stationscaféet - äger de rum den 23:e eller 24:e december? Två kyssar kommer lite för snabbt, några händelser och lösningar kommer alldeles för enkelt. Berättelserna kanske hade behövt större plats, författarna mer tid, novellerna mer gemensamt. Jag vet inte riktigt. Den här boken hamnar tyvärr inte på någon julig topplista vilket är synd, för den har många viktiga ämnen som hade kunnat bli riktigt bra.

Första meningen: Skriket ekade mellan granarna.
Antal sidor: 170
Förlag: B Wahlströms, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar