18 oktober 2018

Väldigt bra liv

text av J.K. Rowling, illustrationer av Joel Holland

Det här är J.K. Rowlings tal till sistaårseleverna på Harvard Universitet (2015?). Utifrån sitt liv talar hon om att misslyckas och vikten av fantasi. Hon berättar om vad hennes misslyckande fått henne att inse och få, men även hur fantasin kan rädda det mesta.

Eftersom talet hölls för avgångsklasser finns en spännande och förväntansfull känsla, precis som det brukar vara inför avslutningar. Rowling skriver om sådana där självklara saker som vi ibland har svårt att ta in, att det gäller oss, liksom. Till exempel att vårt värde inte hänger på våra prestationer. Eller att många människors uppfattning om misslyckande är småsaker för andra (ett missat prov är inte hela världen, men kan bli hela världen för en del).

Rowlings personliga berättande gör texten kärleksfull, vilket kompletteras med Hollands illustrationer i vitt, svart, grått och rött som finns på varje uppslag. Texten är snabbläst och jag uppskattade att läsa något mer och annat av Harry Potters mamma. Hon kan liksom inte låta bli att nämna den där trollkarlen, och bara det får mig att vilja läsa.

Första meningen:Rektor Faust, ledamöter av Harvards konsistorium och alumnstyrelse, fakultetskollegiet, stolta föräldrar och - framför allt - ni som tar examen idag.
Antal sidor: 74
Förlag: Wahlström & Wistrand, 2018
Originaltitel: Very Good Lives, 2015
Översättare: Sofia Nordin Fischer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar