20 oktober 2018

Skamlös

text av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour och Nancy Herz, illustrationer av Esra Röise

Från bokens baksida: Kära du som inte får vara fri. Denna bok är till dig. Hur hittar du dig själv när andra ständigt berättar för dig vem du borde var? När klassiskt kvinnoförtryck göms undan bakom skeva uppfattningar om religion eller kultur?

Amina Bile, Sofia Nesrine Srour och Nancy Herz har fått nog av negativ social kontroll och kämpar för att kvinnor ska slippa sådant förtryck. I Skamlös har de samlat berättelser från tjejer om bland annat dubbel skuld, återuppfostran, hijab, psykisk hälsa, dubbelmoral, övervakning, pojkvänner och vad fina flickor inte bör göra. Sedan bjuder de med läsaren till en konversationer där de tycker, tänker och frikostigt delar med sig av egna. Trots att de vågar stå upp mot omfattande fasta föreställningar, är de ödmjuka och pratar även om sådant de inte vet eller har tagit ställning till.

Den här boken passar bäst till unga kvinnor som känner sig bundna av religion och kultur. För den målgruppen fyller boken ett hål och kan bli otroligt viktig för många. Jag är inte riktigt rätt målgrupp, men även om en del går över huvudet på mig tycker jag det är intressant att läsa och boken har gett mig en ökad förståelse för negativ social kontroll.

Första meningen: Första gången vi skrev om negativ social kontroll och skamkultur, satte vi äntligen ord på erfarenheter vi hade, men aldrig helt förstått.
Antal sidor: 163 
Förlag: Bonnier Carlsen, 2018
Originaltitel: Skamløs, 2017
Översättare: Sofia Nordin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar