4 oktober 2018

Monster, spöken och kanelbullar

Den här boken läste jag någon gång i somras, men tyckte den passade bra att spara till den här dagen: kanelbullens dag!

av Alexander Jansson

Ebba och August ska precis hugga in på ett gäng kanelbullar, när bullarna plötsligt försvinner! Barnen upptäcker smulspår och börjar följa det genom en fantastisk värld med ovanliga figurer. Vem av dem är bulltjuven?

Det här är en härligt fantasifull bok full med äventyr och figurer i alla möjliga former och dräkter. Ibland har vuxna svårt att hänga med i barnens tankegångar, men i den här boken får de snabba vändningarna plats. Ett uppslag visar exempelvis ett gäng som ska slå rekord i karusellåkning (de har kört på i "12 dagar, 32 timmar och 356 sekund och jättemånga hundradelar"), när en figur säger "Tyvärr har vi lite översvämning", och så lätt tar äventyret en ny vändning. Inga utdragna övergångar här, inte! Jag gillar det där, att det får vara knasigt och roligt.

Monster, spöken och kanelbullar tar barnens fantasi på allvar. Illustrationerna har en fin detaljrikedom med båda fina, söta, läskiga och konstiga figurer. Som tittare kan en följa smulspåren och försöka hitta huvudpersonerna på varje uppslag. Boken kan kännas lite lång, eller så var jag för nyfiken... Jag tror dock den rätta målgruppen (4-6 år) tycker den är riktigt rolig och spännande.

Första meningen: Allting började när Ebba sprang på sin kompis August utanför bageriet.
Antal sidor: 32
Förlag: Bonnier Carlsen, 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar