16 oktober 2018

Har du ingen humor?

av Katarina Wennstam

Det finns saker vi säger utan att tänka på vad det egentligen betyder. Det finns saker vi gör utan reflektion, för att vi alltid gjort så. I kampen för ett jämställt samhälle behöver vi granska våra invanda mönster och förändra många av dem.

I samband med #metoo-rörelsen skrev Katarina Wennstam ett gäng inlägg på Instagram, vilka nu har hamnat i en bok. Det är en snabbguide till jämställdhet, en ögonöppnare och en riktigt bra handledning för ett bättre samhälle. Wennstam belyser ord och uttryck som vi slänger oss med i vardagligt tal och går till grunden med vad de egentligen betyder och gör med oss. Uttryck som säger att tjejer är mindre värda eller att killar inte ska visa för många känslor. Uttryck som förminskar, förnedrar och förvanskar. Hon pratar även om våldtäkt på film och avslutar med sin egen feministiska kamp i 10 steg.

Det här är en snabbläst, genialisk bok med tydlig och snygg layout. Det finns mycket att bli arg, förvirrad och förvånad över. Det finns så mycket vi kan göra åt det bara genom att tänka på vad vi säger och gör och hur det påverkar våra medmänniskor. Även om Sverige sägs vara ett jämställt land har vi fortfarande mycket kvar att göra. Bara för att vi är bra betyder inte det att vi inte ska fortsätta kämpa. Vi kan alltid bli bättre. Om alla läser och reflekterar över Wennstams manifest är vi en bra bit på vägen mot något ännu bättre. Det här är en av årets viktigaste böcker.

Första meningen: Den här boken är en samling av ett antal Instagraminlägg jag har skrivit, och som väl sammanfattar var jag står när det gäller kampen för jämställdhet.
Antal sidor: 111
Förlag: Rabén & Sjögren, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar