7 augusti 2018

Sommar på strandpromenaden

av Jenny Colgan
Detta är fortsättningen på Lilla bageriet på strandpromenaden, läs recensionen av den först om du inte vill bli spoilad.

Verksamheten verkar rulla på för Polly i det lilla bageriet på strandpromenaden. Hon känner sig lycklig med sitt jobb, sin fyr, sin fågel och sin pojkvän. Men en dag händer något som gör att Polly måste tänka om, samtidigt som fler med henne verkar ha dolda sorger att ta itu med. Kommer Polly förlora allt det fina hon byggt upp?

Jenny Colgan tar oss med tillbaka till sin feelgood-värld på strandpromenaden. Med anledning av titeln trodde jag det skulle bli mer sol och bad, men jag tror Vår på strandpromenaden skulle vara en bättre titel (förresten, varför har pocketutgåvan en annan titel - Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden?).

Trots en hel del elände och svårigheter möts läsaren snart av Colgans härliga känsla och Pollys kärlek för brödbakning. Det vattnas i munnen och jag längtar efter svalare dagar så att jag orkar dra igång ett brödbak jag med (det var 30 grader när jag läste). Det finns många karaktärer att gilla, fina, knasiga, roliga, överdrivna och så vidare. Men det finns även en del som gör mig frustrerad och en del jargonger jag inte gillar, t.ex. karaktären som ingen lägger märke till förrän hon tvättar håret och sminkar sig, från att ha varit helt osynlig tycker alla plötsligt att hon är den vackraste de sett. Märkligt. Eller att en karaktär får vara hur nedvärderande och taskig som helst utan att någon säger emot honom. Visst blir det en del av intrigen, men jag tycker ändå det blir för stereotypt ibland.

Jag började att läsa denna bok i fysisk form, men hade svårt att fastna för den. Ungefär en tredjedel in började jag istället lyssna på den (mycket bra inläst av Kerstin Andersson) och tyckte den blev bättre, kanske för att jag kunde göra annat under tiden.

Sommar på strandpromenaden är en härlig feelgoodroman, och även om den inte är så somrig finns det ändå något sommarmysigt över den, vilket gör att den passar perfekt för lata dagar i solen.

Första meningen: När jag sover, vilket jag inte kan, jag sover aldrig, så drömmer jag om honom.
Antal sidor: 398
Förlag: Massolit förlag, 2016
Originaltitel: Summer at Little Beach Street Bakery, 2015
Översättare: Birgitta Karlström
Uppläsare: Kerstin Andersson, 12 h och 28 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar