19 augusti 2018

Kvinnor och makt: ett manifest

av Mary Beard

Med stor kunskap beskriver Mary Beard hur kvinnor behandlats genom historien. Hon fokuserar på "Kvinnors röst i det offentliga samtalet" och "Kvinnor vid makten", och trots att vi ändå kommit "ganska långt" på vägen mot jämställdhet, visar hon på halvdolda strategier och kvarglömda traditioner som på ett systematisk sätt förtrycker kvinnor och deras chanser till utrymme i samtal och maktpositioner. Hon funderar kring "Om kvinnorna inte befinner sig helt innanför maktens strukturer, då är det väl makten vi behöver omdefiniera snarare än kvinnorna?".

Jag fick flera aha-upplevelser när jag läste och även tolkningar som lätt går förbi, men som har stor betydelse (och förnedring) för den som kan sin historia. Ett exempel på det är under kampanjen inför valet i USA 2016. På en affisch stod Trump med Medusas huvud i handen, vars ansikte var utbytt mot Hilary Clintons. Enligt mytologin var Medusas huvud en av de mest kraftfulla symbolerna "för manlig dominans över de destruktiva faror som kvinnlig makt representerade". Flera gånger blir jag så förvånad (fast ändå inte) över att vissa människor (oftast män med makt) tror att de är och förtjänar bättre än andra, bara för att de har snopp istället för snippa mellan benen.

Det må ha hänt mycket på jämställdhetsfronten mellan könen i Sverige, men i många fall har vi fortfarande långt kvar, och mycket av det ligger djupt rotat i oss, kanske utan att vi tänker på det. Vi behöver hjälpas åt att påminna varandra om konstiga beteende och tankesätt när det gäller synen på kvinnor. Det här manifestet hjälper oss (både kvinnor och män, såklart) att lära oss mer och få fler aha-upplevelser för sådant vi behöver uppmärksamma. Bra jobbat, Mary!

Första meningen: Västvärldens kvinnor har mycket att glädjas åt, det måste vi komma ihåg.
Antal sidor: 126
Förlag: Norstedts, 2018
Originaltitel: Women & Power, 2017
Översättare: Annika Hultman Lögvendahl

2 kommentarer: