30 juni 2018

Till alla killar jag har gillat

av Jenny Han

Lara Jean har en hattask med kärleksbrev hon aldrig skickat. De fungerar som "sluta vara kär i den där killen"-brev där hon öser ur sig alla känslor en sista gång innan hon försöker gå vidare. En dag inser Lara Jean att killarna hon skrivit till fått sina brev och plötsligt är hon mitt i ett känslofyllt kaos. Särskilt eftersom ett av breven gått till killen hennes syster precis gjort slut med.

Lara Jean introduceras som en Duktig Flicka med kontroll på det mesta och som gör vad hon förväntas göra. Det stämmer till stor del. Efter mammans död har Lara Jean och hennes syster Margot tagit på sig uppgiften att hålla ihop familjen. Margot är riktigt bra på det där, men när hon flyttar till Skottland behöver Lara Jean axla en del av systerns roll inför lillasystern och pappan. Där någonstans lär vi känna Lara Jean på djupet; när känslokaos ställer till det för henne och Margots nivå kanske inte rätt nivå att sträva efter. Trots den plan Lara Jean klurar ut behåller hon till stor del sin kärlek till att vara hemma och läsa och umgås med familjen, vilket är fint.

För några år sedan läste jag Jenny Hans Sommaren jag blev vacker-serie. Jag tröttnade rätt snabbt på det stereotypa kill-/tjejsnacket och läste därför inte vidare. Det finns en del sånt i Hans nya serie också (t.ex. att det skulle vara synd om Lara Jeans pappa för att han bara har tjejer i familjen?), men det är mindre. Å andra sidan är Lara Jean många gånger självständigt och står fast vid sina principer, vilket jag uppskattar.

Hur gick det med de höga förväntningarna, då? Genom hela boken störde jag mig på en viss karaktär, och tycket Lara Jean skulle inse att hon borde välja en annan väg för att ordna upp sitt kaos. Nu går hon dock en egen väg, vilket överraskade mig, men i efterhand uppskattar jag att hon tog den vägen, det blir liksom bättre läsning. Jag hade gärna läst mer om vissa karaktärer (nämner dem inte pga spoilers), men hoppas de får mer utrymme i nästa bok. För även om jag inte ger boken någon fullpoängare, tycker jag ändå den är en mysig, romantisk, lite överraskande bok för lata sommardagar. Jag kommer förmodligen läsa fortsättningen ganska snart.

Första meningen: Jag gillar att spara på saker.
Antal sidor: 361
Förlag: Lavender Lit, 2018 
Originaltitel: To All the Boys I´ve Loved Before, 2014
Översättare: Sofia Ejheden

2 kommentarer:

 1. Har lyssnat på 1 och 2 på ljudbok på Engelska och dem är så bra. Ska köpa alla tre böcker på svenska när bok 3 kommer till hösten :)

  https://latteandabook.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot att läsa andra boken snart. :)

   Radera