26 juni 2018

I huset där jag bor

av Lena Sjöberg

I ett högt hus med många lägenheter bor det många olika människor. De tycker, gör, tänker, gillar och är olika, men kanske finns det ändå något gemensamt.

Lena Sjöberg har gett ut över 15 böcker. Det som går som en röd tråd genom de böcker jag läst är kärleken till det hon gör. Det finns omtanke i både illustrationer och texter. I den här boken finns kärlek till mångfalden. En del har det stökigt hemma, andra städar ofta. Vi gillar, äter och umgås olika. En del gillar stora hundar och bor med många katter. Det spelar ingen roll hur vi är, det finns något fint i olikheterna.

Texten är enkel och går på rim, vilket kan engagera den som gillar att gissa sista ordet. De grafiska illustrationerna är detaljrika utan att vara plottriga. Det finns massor att titta på, fundera och fantisera över i de olika lägenheterna. Det tränar förmågan att läsa bilder och gör att boken håller för många omläsningar. Dessutom avslutas boken med frågor kring bilderna, som gör det värt att läsa ännu en gång: "Hur många katter har kattdamen?" eller "I huset bor en detektiv. Var?". Sjöberg har gjort en riktigt bra och spännande bok som håller för topplisteplacering.


Första meningen: I huset där jag bor / finns alla sorters typer.
Antal sidor: 32
Förlag: rabén & sjögren, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar