30 maj 2018

Älvsommar

text av Mårten Sandén, illustrationer av Lina Bodén

Har ni läst Skorstensjul, adventskalenderboken från 2015? Det här är den fristående uppföljaren!

När vi möter Stella och skorstensbarnen är det sommar och en älva har plötsligt försvunnit. Utan sina älvor blir det läskigt och nästan omöjligt för skorstensbarnen att klättra omkring på takåsarna. Stella och hennes vänner måste snabbt ta reda på vad som hänt älvan, innan fler försvinner...

Det här är en härlig högläsningsbok, perfekt för ljusa eller regniga sommarkvällar (för bästa effekt bör ni läsa de sista kapitlen kring midsommar, men det går lika bra tidigare eller senare). Boken har 23 kapitel (plus epilog), vilket gör den till en spännande följetong. På något ställe kan den vara lite läskig för de yngsta, men överlag är boken fylld med äventyr, kärlek, vänskap och omtanke . "Familj" är ett ord jag tycker passar bra in, och då är det långt ifrån en "vanlig" familj.

Illustrationerna är fantastiska! Varje kapitel inleds med en helsidesbild i fina färger och ett lite gammaldags stuk. Jag tycker det är tråkigt att ansiktskonturerna är suddiga, men det bidrar å andra sidan passar det till det där lite gammaldags och sagolika. För sagolikt är precis vad det är, med älvor, skorstensbarn och andra varelser. Dessutom finns en klurig och intressant bihistoria med mysterium att lösa. För de som känner till Stockholms gator tror jag det blir ännu mer spännande, särskilt om en söker efter älvorna och barnen bland takåsarna.

Att boken blandar äventyr, vänskap, kärlek och lite läskigheter, gör att den passar till en bredare målgrupp. Syskon i olika åldrar kan fokusera på olika saker när de lyssnar och tittar på berättelsen. Det är fint!

Första meningen: En vacker försommarkväll som den här var det fortfarande svårt att tro att det var på riktigt.
Antal sidor: 101
Förlag: Rabén & Sjögren, 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar