25 april 2018

Vem ska hålla Bladen brinnande?

I det senaste avsnittet av barn- och ungdomsbokpodden Bladen brinner tillkännagav upphovsmakarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck att nästa avsnitt blir det sista de gör. I två år (32 avsnitt) har de träffat, intervjuat och följt med författare och illustratörer. De har gett oss koll på trender och utgivning, reflekterat, uppmärksammat, ifrågasatt, efterlyst och tipsat om en otrolig mängd böcker (och jag har blivit inspirerad att läsa typ alla).

Men nu ska de inte göra det i poddform längre.

Någon behöver ta över.

Barn- och ungdomsböcker får fortfarande alldeles för lite plats i tv, radio och tidningar. Recensionerna är få, bokpriser för målgruppen uppmärksammas sällan och ibland verkar litteraturkritiker inte ens veta om att det görs stora mängder riktigt bra litteratur för människor under 18 år. För då hade de väl tipsat om alla bra böcker som publiceras för målgruppen? Istället klagas det på att barn och unga läser för lite, men media verkar inte försöka göra något åt det genom att recensera, tipsa eller uppmärksamma. Det vore väl att sträcka sig för långt. Det är ju mest vuxna som läser/tittar/lyssnar det de skriver. Ja, det är sant. Men många av de är föräldrar, jobbar med eller känner barn som behöver och vill läsa/titta/lyssna på bra berättelser.

Podden Bladen brinner har lyckats ta sig till de som saknat det medierna inte ger (exempel på källa). Bjärbo, Lindbäck och alla andra medverkande har lyckats boktipsa bortom Astrid Lindgren och Harry Potter (d.v.s. om alla fantastiska nya böcker), de har öppnat ögon och fyllt på vill läsa-listor till bristningsgränsen, de har gjort ett gediget jobb och fyllt ett tomrum i rapporteringen om barn- och ungdomslitteratur.

Vem tar över nu? Någon som brinner för läsning, barn och unga, illustrationer och texter och deras samspel, penslar, skrivrum, researchmetoder, författare och illustratörer, trender, reflektioner, vad som saknas och vad som händer i litteraturvärlden: riktigt barn och unga. Någon som är sugen på att gotta ned sig i den flod av nya riktigt bra barn- och ungdomsböcker som publiceras i Sverige varje år. Någon som vill podda om det här.

Bladen brinner, eller någon liknande podd, måste ha en framtid. Därför: Det fortsätter komma nya böcker, illustratörer och författare att uppmärksamma och det fortsätter komma nya människor att nå fram till.

Tack Lisa och Johanna för det otroligt braiga arbete ni gjort!

1 kommentar:

  1. Tack själv (tack tack tack!) för detta otroligt fina inlägg om podden!!!

    SvaraRadera