25 februari 2018

Allt är inte guld som glimmar

ihopsamlat av Mikael Rosengren med illustrationer av Märta Lindqvist

Ordspråk och talesätt tillhör vårt vardagliga språk, många gånger utan att vi tänker på det. Det kanske är först när någon som nyss lärt sig språket - barn eller vuxen - som vi reflekterar över vad det egentligen är vi säger. I Allt är inte guld som glimmar har Mikael Rosengren samlat några av sina favoriter samt förklaringar till dem.

Det stora formatet och text, illustrationer och sidor i guld ger den här boken ett lyxigt intryck. Lite otympligt att bläddra i, men det visar på Rosengrens kärlek till ordspråkens del av det svenska språket. Detta kompletteras med illustratören Märta Lindqvists tolkningar av vissa ordspråk. Det förstärker betydelserna, ironin där det finns och ger ett lyft åt texterna.

Jag trodde boken skulle innehålla förklaringar och historia bakom uttrycken, vilket hade varit intressant, men ordspråken står tillsammans med en kort betydelse i stor stil på egna sidor, sorterade i bokstavsordning. Ordspråken blandar djur, natur och människor, äldre och lite nyare företeelser, humor, ironi och klokheter. Blandningen är bra, med undantag av alla "så här är män/kvinnor", som jag tröttnade på redan efter andra ordspråket. De där rollerna är uttjatade och bidrar inte direkt till något: kvinnor ska vara sexiga, män gillar inte svärmödrar och det finns inga bra äkta makar. Tyvärr drar det ned betyget, men om jag såg boken i ett väntrum, en hotellobby eller på vardagsrumsbordet hos en vän, hade jag förmodligen tagit upp den och bläddrat. Ordspråk är trots allt en intressant del av språket.

Första meningen: Ordspråk och talesätt har funnits i urminnes tider.
Antal sidor: 156
Förlag: Visto förlag, 2017. Tack för recex!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar