23 december 2017

Varför finns jag?

av Karin Salmson och Lina Sandquist

Jag har visserligen inga barn och har nog inte fått frågan från något barn, men jag gissar att det inte är en jättelätt uppgift att berätta för ett barn hur det blev till. Många författare och illustratörer har gjort ett försök, men de flesta skriver om ägg+spermie vid samlag. I Salmson och Sandquists bok handlar det om assisterad befruktning. Det finns ett barn och en mamma, men ingen pappa, och barnet undrar hur det gick till. Ja, hen undrar inte hur befruktningen gick till utan pappa, mer hur det gick till när hen skapades, varför hen finns.

Varför finns jag? är en väldigt söt bok med en varm känsla mellan mor och barn. Barnet ställer en fråga, mamman svarar, och barnet fantiserar ihop en bild av hur hen tror det var när mamman var med om det hon berättar, till exempel:

- Varför finns jag?
- För att jag ville ha dig!
- Köpte du mig då?
- Nej, jag gjorde dig!
- Av lera?
- Nej, av ett ägg och en spermie.
- Stekte du ägget?


Det blir väldigt roligt när både barn och vuxna lätt kan förstå hur barnet tänker (genom fantasibilderna), och även att det går att se att det blir lite tokigt. Väldigt kärleksfull och fin. En känsla säger att det här är en bra bok att läsa med ett barn som undrar varför det finns.

Första meningen: Varför finns jag?
Antal sidor: 28
Förlag: Olika förlag, 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar