17 december 2017

Talmannens hämnd

text: Martin Widmark och Petter Lidbeck, illustrationer: Pelle Forshed

Barnens egen talman har fått sitt kontor i källaren på regeringskansliet. Dessutom är hennes uppdrag bortglömt och bortprioriterat. När hon startar upp en egen hemsida och börjar svara på barnens frågor, blir det dock annorlunda. Plötsligt kommer pinsamheter och sanningar fram, som vissa politiker helst hade velat hålla för sig själva. Den skyldige lever inte lätt just nu...

Den här boken beskrivs som "en politisk thriller", men innehåller mycket humor, både för den tänkta målgruppen (9-12) och vuxna läsaren. Det finns en hel del som jag tror går över huvudet på barnen, men som blir en smårolig ironi över samhället, politiker, barnens rätt och och längtan efter makt. Dessutom är bokens berättare en journalist i medelåldern.

Men, målgruppen är trots allt 9-12-åringarna. Berättaren har en dotter som finns med lite i bakgrunden till att börja med. Jag tror att en ung läsare kan läsa in mer av vad dottern gör, än vad vi får reda på genom hennes pappas berättelse. Roligt och intressant.

Texten är smart och litar på att läsaren kan ta svårare ord och sammanhang, och samtidigt lära sig mer. Läsaren får mer kunskap om regering och riksdag, en del typiskt politikersnack, media och granskning. Just de två sistnämnda tror jag blir allt viktigare att kunna mer om, och jag hoppas att boken uppmuntrar barn att våga ta mer plats och dela med sig av sina åsikter och kunskaper. De har förmodligen mycket viktigt att säga oss vuxna.

Med ett rafflande spännande slut och flera intressanta, knasiga karaktärer, blir detta en roligt, intressant, experimenterande och ifrågasättande bok. Jag gillar den.

Första meningen: Felix Eriksson var journalist och rapporterade om svensk politik i tv.
Antal sidor: 93 
Förlag: Bonnier Carlsen, 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar