15 december 2017

Öppet hav

av Annika Thor

Spoilers förekommer eftersom detta är fjärde boken i en serie. Se recensionslänkar längst ner.

Det är äntligen fred! När firandet lagt sig kommer dock frågorna. Vad händer nu? Kommer allt återgå till det normala i Europa? Ska Steffi och Nelli flytta tillbaka till sin pappa? Han kanske inte ens lever, och Nelli kommer knappt ihåg hur han ser ut... Samtidigt jobbar Steffi och funderar på hur hon ska kunna studera vidare, och så umgås hon mycket med Sven igen.

Steffi fyller snart 18 och i den här boken märker vi att hon är betydligt äldre än i den första. Hon tar egna beslut, hon tar studenten, skaffar sig ett jobb och en egen bostad. Hon är i gränslandet mellan tonåring och vuxen, och stöter på sådant där som är ganska skönt att andra har bestämt åt en tidigare. Hon brottas fortfarande med löftet om att ta hand om Nelli, medan känslorna för Sven bubblar upp igen. Vi får fortsätta följa Judith, Maj och Vera, även om Steffi har mycket annat för sig. Det är spännande och finns mycket att hämta för den tänkta målgruppen, som vanligt.

Med den här boken avslutas serien om Steffi och Nelli. Den har lärt och gett mig så mycket, den har gett mig många uppskattade lässtunder som framkallat både jobbiga och fina känslor. Thor har verkligen fångat mig och har hunnit ta upp väldigt många viktiga ämnen, t.ex. flykt, fosterhem, vänskap, kärlek, skola, övergrepp, klasskillnader och rasism. Även om jag väldigt gärna skulle vilja läsa en femte bok, är Öppet hav en värdig bra avslutning på en riktigt läsvärd serie.

Första meningen: Lastbilskaravanen far fram genom staden med sin last av jublande människor.
Antal sidor: 281
Förlag: Bonnier Carlsen, 2017
Tidigare i serien: En ö i havet, Näckrosdammen och Havets djup

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar