1 december 2017

Lucka 1: Väntarna


1 december är äntligen här och det har blivit dags att öppna första luckan i julkalenderbloggstafetten! Hela schemat hittar du här.

Det finns på tok för många bra böcker för att välja den bästa, jag vet. Eftersom det inte kommer dyka upp så många ungdomsböcker i stafetten, kommer jag skriva om en som fått alldeles för lite uppmärksamhet. Bäst i bokhyllan när det gäller skildring av flyktingfrågan: Väntarna av Cannie Möller.


När flyktinglägret i det lilla samhället Bergås brinner, blir Zahin som precis blivit nekad uppehållstillstånd, anklagad. Snart visar sig dock extrema åsikter mot flyktingarna i Bergås, och hela Sverige. Vi möter även Zara, som skiljts från sin familj i flykten från Afghanistan och Mira, som inte förstår de extrema åsikterna, och fram för allt inte hur hennes bror kan tänka som han gör. Vi följer även några andra människor, alla med olika åsikter och synvinklar på de människor som flytt och hamnat i Bergås.

Möller fick idéerna till den här boken efter att ha volontärarbetet på ett boende för nyanlända flyktingar. Det märks att hon pratat med och studerat många människor. Hon skriver trovärdigt och riktigt bra om starka åsikter, både från nyanlända, nazister och människor som bott längre i Sverige. Ibland blir jag rädd för det hon skriver, det är så extremt att det nästan känns förbjudet att skriva. Det visar å andra sidan att författaren inte är rädd för situationen, utan vill ge en sann bild av vad som händer. Det lyckas hon riktigt bra med. Jag hoppas hon når ut med detta till många.

Bokens olika synvinklar styrker handlingen. Trots att vi följer ganska många olika människors tankar och känslor blir det inte rörigt. Istället är det som att jag blir en av dem. Jag fylls av ilska, sorg, medlidande, glädje, vemod, hopplöshet och hopp medan jag läser. Riktigt starkt!

Boken säger sig ha unga vuxna som målgrupp. Läsaren får följa 16-åringar, men även 20+:are och vuxna, vilket jag tycker gör den läsvärd för många. Jag är glad att en sådan här bra bok vänder sig främst till ungdomar, men hoppas att den når högre åldrar. Väntarna har en viktig handling och vill skapa förståelse. Därför vill jag rekommendera boken till alla som är intresserade av flyktingfrågan; till de som tycker vi ska ha öppna gränser, till de som tycker vi ska stänga gränserna, och till alla som funderar däremellan.

Första meningen: Han står med brevet från Migrationsverket i handen.
Antal sidor: 246
Förlag: Hoi förlag, 2017Lucka nummer 2 öppnar vi hos C.R.M. Nilsson i morgon.

14 kommentarer:

 1. Vilket bra tips! Den här boken har jag helt missat, men den känns ju väldigt intressant, viktig och relevant nu, så den ska jag försöka hinna läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att rätt många har missat den, trots att den har ett så viktigt ämne. Hoppas du gillar den!

   Radera
 2. Spännande! Har lagt till boken i min bokhylla på storytel, tack för tipset! :)

  SvaraRadera
 3. Inte heller jag har hört om den här tidigare, måste kolla upp den lite mer :D

  SvaraRadera
 4. Roligt att du valde en ungdomsbok.
  Gjorde en liten puff för din - eller ska jag kalla den vår? - kalender!
  https://klimakteriehaxan.blogspot.se/2017/12/dags-for-luckoppning-och-vad-hittar-vi.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut att vi kan kalla den vår! Tack för att du sprider det vidare!

   Radera
 5. Jag läste en del av Cannie Möller som barn som har gjort mig lite avskräckt inför hennes författarskap, men den här låter ju onekligen intressant.

  SvaraRadera
 6. Det finns tyvärr extremister på olika sidor. Nazister och islamister.

  SvaraRadera
 7. Det här är en av de bästa böckerna jag läst i år. Och en av de viktigaste! Bra att du tipsar om den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Och ändå är det så många som inte hört talas om den..!

   Radera