13 december 2017

Fislandet

text: Cecilia Forss, illustrationer: Anna Ileby

Märta går i första klass och hennes största intresse är fisar. Hon är till och med fisforskare, och har en samling på sitt rum. Men en dag går allt fel och Märtas föräldrar säger att hon måste sluta med sina fisar. Då är ingenting roligt längre.

Med tanke på bokens titel förväntade jag mig inte så mycket av den här boken. Sedan skrev en kompis "läs den", inget mer, och jag blev nyfiken. Visst är det, som jag misstänkte, ganska tramsigt i början. I alla fall om det var ett tag sedan en gick i första klass. Är en i Märtas ålder tror jag dock inledningen passar mycket bra. När det höll på att bli väl tramsigt för min del, vände storyn, och utvecklades till att handla om identitet, att våga vara sig själv och tro på det en gör. Då blev det plötsligt väldigt bra, både för den tänkta målgruppen och mig.

Handlingen utspelar sig i vardagen, men skolan, syskon, föräldrar, grannar, kärlek och intressen som största hållpunkter. Det känns vardagstroget och Märta är en härlig karaktär jag tyckte om rätt tidigt i handlingen. Illustrationerna innehåller mycket färg (härligt!) och en del normkritiskt tänkande. Bra! Forss och Ileby har gjort ett riktigt snyggt jobb, och hoppas de gör mer tillsammans.

Första meningen: Den här berättelsen utspelar sig i en stad.
Antal sidor: 120
Förlag: Rabén & Sjögren, 2017

1 kommentar: