7 december 2017

4 x julböcker

Behöver du tips på barnböcker med jultema? Varsågoda, här kommer fyra:

En av de mest stämningsfulla julböcker jag läst är Norrskensexpressen. Den handlar om vad som kan hända om en vågar tro, och särskilt att våga tro på att tomten finns.

En natt vaknar en pojke av ett ovanligt ljud, och när han tittar ut genom fönstret ser han Norrskensexpressen. En konduktör säger åt pojken att skynda sig, de ska till Nordpolen!

Bilderna är otroligt fina och genomarbetade, och jag kan nästan höra tåget och bjällrorna när jag läser. Riktigt mysigt och magiskt i väntan på julafton. Om du vågar tro...


Konrad lussar handlar om Konrad och hans syster Hedvig som ska gå luciatåg. De tar fram sina lussekläder, men har lite svårt att bestämma vem som ska vara vad.

Enkel, gullig bilderbok full av luciastämning och syskonkärlek.

Det enda som stör mig är att Konrad får all plats i titeln och på omslaget, trots att boken handlar lika mycket om Konrad och Hedvig. Och det kommer från Olika förlag! De försvarar sig med att de ville ha en kille med feminina attribut och att de flesta av deras böcker har tjejer som huvudpersoner. Men om en inte har koll på deras utgivning, blir detta ännu en bok där killen får ta mer plats än tjejen, trots att det handlar lika mycket om båda.

Okej, nu ska vi inte bli arga. Jag har ju faktiskt ätit ganska många pepparkakor allaredan.

Modigast av alla är en annan bok som handlar om en kille som är lucia. Den här gången ligger dock inte fokus på killen, utan på Lydia som ska gå luciatåg med sin klass. När de röstar om vem som ska vara lucia, faller lotten på Nizan. Kan en kille vara lucia? Vad ska alla säga? Men Lydia tycker Nizan är ganska söt som lucia...

Den här boken passar bra för de som nyss knäckt läskoden, eller för den som vill att någon läser högt för en. Jag uppskattar att boken rymmer olika åsikter, men ändå landar i något fint. Parallellt finns vänskapsrelationer och vardag. Ett bra blandat fokus och mysiga, fina illustrationer som rör sig åt mangahållet. Lättläst, mysigt och spännande.

När tomten försvann är en ny bilderbok som utspelar sig på julafton. Då vaknar syskonen Miriam och Lillebror och märker att alla trädgårdstomtar är borta! Har de åkt på semester, eller har någon snott dem? Med de nya detektivprylarna ger sig Miriam och Lillebror ut på jakt efter de försvunna tomtarna.

Bilderboksskaparna tar tittarna/lyssnarna på allvar och levererar ett spännande, juligt äventyr till de yngre barnen. Du kan själv följa med och klurar tillsammans med syskonen. Jag uppskattar att den som utspelar sig under julen, men går bort från det där gulliga och idealiska (även om jag gillar sådana också).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar