30 november 2017

Ta det som en man

av Hampus Nessvold

Några veckor innan #metoo-kampanjen drog igång, gav Hampus Nessvold ut en bok som borde ha kommit för tusentals år sedan. För då kanske mängder av sexuella trakasserier och övergrepp aldrig hade ens kommit på tanken att utföras. Nessvold tar upp ämnet mansroll och vad den gör med många killar. De ska kunna ta en smäll, inte visa eller snacka känslor osv etc, ja, ni vet.

Med en eskalerande #metoo-kampanj kan vi dock se att det hade varit rätt bra om vi för ganska länge sedan inte gjort sådana här skillnader mellan flickor och pojkar / kvinnor och män. Med den här boken vill Nessvold ifrågasätta mansrollen och visa på de positiva effekterna av det. Han menar att killar borde lära sig att snacka känslor. Det skulle alla vinna på. Och förändringen börjar hos en själv.

Nessvold skriver enkelt men ärligt och genomtänkt om mansrollen och machokulturen och vad den gjort med honom. Det handlar om kärlek, relationer, sex, porr och våld. Han tar flera exempel från verkligheten, går nära och visar på orättvisor och vägar mot förbättring. Ett presenttips till alla pojkar, killar, män och gubbar därute. Och även till alla andra, så att vi tillsammans kan hjälpas åt att inte dela in varandra i fack som stjälper mer än hjälper.

Antal sidor: 132 
Förlag: Bonnier Carlsen, 2017

1 kommentar:

  1. Jag håller helt med! Bra och viktig bok som jag tror alla skulle få ut något av.

    SvaraRadera