21 november 2017

Sonja och julen

text: Kajsa Gordan och Sofia Nordin, illustrationer av Caroline Röstlund

Som många andra förbereder sig familjen Larsson för jul. Men på sitt eget sätt. De hugger sin egen gran bland de som ska gallras ut i skogen, de köper chokladkalender några dagar för sent, då den är billigare, och Sonja håller på med en julklapp till sin pappa. På julafton ska alla pappor komma hem till familjen. Förutom Lissabons, för han är i Portugal. Men tänk om Sonjas pappa inte dyker upp? Han har lätt för att glömma sådant här ibland...

Det finns miljoner idealbilder på hur julen bör se ut: Tindrande, förväntansfulla barn och en julgran som knappt får plats för alla paket. Och så all mat. Men för många ser det inte ut så. Boktrion Gordan, Nordin och Röstlund har bestämt sig för att fokusera på en mångfald, och visa något annat än det traditionella. Genialiskt och efterlängtat!

Sonja och julen handlar om en familj som är lite annorlunda uppbyggd, och som inte har mycket pengar att spendera som många andra familjer gör i december. Fokus ligger dock inte på detta "negativa", utan på fiffiga lösningar (som fler borde ta till sig ((okej, kanske inte det där med granen)) för att minska konsumtionshetsen) och andra vardagligheter, till exempel fritids, oro och syskongnabb. Gordan och Nordin är ett mycket bra författarsamarbete, och Röstlunds illustrationer är mjuka och enkla, men levande och fyllda av känslor.

Sonja och julen är en väldigt fin och mysig bok full med julstämning och med fokus på det enkla, men varma och öppna. Bra högläsning i väntan på julen, oavsett hur den ser ut.

Första meningen: Det var snart jul.
Antal sidor: 65 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar