4 november 2017

Havets djup

av Annika Thor

Om du inte har läst En ö i havet och/eller Näckrosdammen, varnar jag för spoilers.

Kriget verkar komma allt närmre. Evert och de andra fiskarna på havet är inte längre säkra och Steffis föräldrar får bara skriva korta brevkort. Men än har de regelbunden kontakt. Samtidigt börjar Steffi gymnasiet för att kunna studera vidare till läkare, och bor inackorderad hos Maj och hennes stora familj. Men vart hör Steffi hemma? Och hur går det för Nellie på ön? Hon glömmer väl inte sitt hemland, eller sina föräldrar?

Det här är den tredje boken om systrarna Steffi och Nellie, som skickas till Sverige under andra världskriget, för att få vara på en tryggare plats. Jag tycker den håller måttet mot de två tidigare, och även i Havets djup tar författaren upp aktuella problem och funderingar för målgruppen. Det gäller både tonåringar som levt hela sina liv i ett tryggt Sverige, men även de som kanske flytt utan sina föräldrar och inte vet hur det blir med dem i det otrygga hemlandet.

Steffi funderar över sin identitet och över hur hon ska kunna fortsätta skydda Nellie, precis som hon lovat sina föräldrar. Steffi fördjupar sin vänskap med Maj, Judith och Vera, som verkar dölja något. Samtidigt hjälper fröken Hedvig och hennes väninnan Steffi att studera för att klara av gymnasiet, och hon har ett tydligt mål som hon kämpar för att nå. Det är något jag gillar med Steffi: Hon står upp för sig själv och trots svagheter är hon stark i sig själv. Bra förebild!

Liksom i tidigare recensioner, kommer jag varmt rekommendera denna bok, ja, hela serien. Den är riktigt bra. Den gör sig även väldigt bra som ljudbok.

Första meningen: Spårvagnen skramlar fram längs den breda gatan.
Antal sidor: 240
Förlag: Bonnier Carlsen, 2017 (första gången utgiven 1998)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar