17 november 2017

Anrop från inre rymden

av Elin Nilsson

Anrop från inre rymden var den enda av de Augustprisnominerade böckerna, kategori barn och ungdom, som jag läst tidigare. Jag har recenserat den här, och hänvisar därför dit.

Jag vill ändå skriva lite kortfattat här: Anrop från inre rymden är en novellsamling som berör olika verklighetstrogna händelser för tweenisar i olika utvecklingsstadier, med olika intressen, boenden, familjeförhållanden, vänner och så vidare.

Den där åldern är så spännande! Övergången mellan barn och tonåring är så olika från barn till barn, och Nilsson respekterar detta väldigt fint genom sina noveller. Hon tar tweenisarna på allvar och fångar det redan i den genialiska titeln: Anrop från inre rymden. Ibland är det så mycket som ropar från vårt inre, både positivt och negativt, och det kan ta väldigt stor plats i vardagen. Nilsson skriver ner några av de tysta rop en skulle vilja skrika ut, och hon gör det riktigt bra. Jag tror den här boken kan gå hem hos många tweenisar, och kanske kan novellformatet få fler att "orka" läsa. Hoppas det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar