4 oktober 2017

Sanningar om maneter

av Ali Benjamin

Suzys bästa vän Franny är död. Hon drunknade, trots att hon var jättebra på att simma. Av en händelse läser Suzy om irukandjimaneter, och misstänker att det var en av dem som dödade Franny. Men hur ska hon kunna bevisa det? Om hon bevisar att det var så, då måste hon väl vara Frannys bästa vän?

Åh, Suzy! Jag skulle vilja ge henne en stor, varm kram och försöka göra livet lättare för henne. Sanningar om maneter är en bok om sorg, skuld och saknad, om svikande vänner och trevande vänskap, men även om förändringar i tweeniesåldern. 12-åriga Suzy är på väg in i åldern mellan barn och tonåring och allt som kan bli komplicerat om en inte hänger med. Just där kan jag känna igen mig från när jag började högstadiet. Plötsligt börjar vännerna bry sig om utseende, hur de är, vad de gör och säger. Suzy förstår inte det där. Hon lever kvar i den hon är: försjunker lite för mycket i komplicerade tankar, utforskar sådant få i henne ålder skulle göra, och så är hon tyst. För vad tjänar det till att småprata?

Suzy är en väldigt bra karaktär. Efter det som hänt är hon lågmäld och tänker väldigt mycket. Hon rättar sig inte efter vad andra tycker, utan undrar mer över deras beteenden. Hon är verkligen sig själv, även om det ställer till det för henne ibland. Jag gillar att hon får ta plats som huvudrollsinnehavare i en tweeniesbok. Hon hjälper de introverta att känna sig mer välkomna och jag tror hon kan hjälpa andra att bearbeta sorg, för sorg kan se ut på så många olika sätt.

Berättelsen varvar nutid och dåtid på ett smidigt och spännande sätt. Dessutom får vi en hel massa fakta om olika maneter och manetforskare. Ibland var jag rädd att det skulle bli för mycket av det, men det blev det inte. Det stämmer snarare väldigt bra in på Suzy: Det är verkligen hennes bok. Sanningar om maneter får inte toppbetyg av mig, men jag tycker definitivt om den.

Första meningen: Om man tittar tillräckligt länge på en manet ser den till slut ut som ett bultande hjärta.
Antal sidor: 294
Förlag: Lilla Piratförlaget, 2017
Originaltitel: The thing about jellyfish, 2015
Översättare: Cecilia Falk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar