22 oktober 2017

Quidditch genom tiderna

av Kennilworthy Whisp/J.K.Rowling

Jag har läst ännu en av de där nördiga Harry Potter-böckerna. Visserligen handlar det inte om Harry Potter, men vi är kvar i hans värld, och för mig räcker det långt. Bakom boken står quidditchfantasten Kennilworthy Whisp, men eftersom det är en pseudonym för J.K. Rowling möter vi samma noggranna och välavvägda och språk som i H.P-böckerna.

Första halvan av boken var ganska intressant. Där finns en tydlig redogörelse för quidditchens ursprung och hur den utvecklades. Riktigt nördigt! Dessutom finns det många illustrationer som är välgjorda och inspirerar till vidare läsning. Ibland upptar de hela uppslag, och det gillar jag.

När det lite senare i boken kommer till laguppräkningar och "Förändringar inom quidditch sedan 1300-talet", började jag lätt tänka på annat. Även om quidditch är en fascinerande sport, så har det väl aldrig varit det som roat mig mest (vilket gäller alla sporter, magiska eller inte).

Något annat jag reagerade på är representationen. Jag misstänker att det nämns fler män än kvinnor i boken. När det kommer till nationaliteter ligger fokus på Europa. Det var tydligen där quidditch upptäcktes, men hade det inte varit intressant att kanske se variationer över världen? Eller mer om utländska lag, världen över? Rowling hade ju världens chans att inkludera olika människor i den här boken, eftersom det är hon som kommit på allt.

Om du har Harry Potter-abstinens och/eller gillar sport, kan jag dock rekommendera den här boken. 

Första meningen: Quidditch genom tiderna är en av de mest utlånade böckerna i Hogwarts skolbibliotek.
Antal sidor: 140
Förlag: rabén & sjögren, 2017 (tack för recex!)
Originaltitel: Quidditch Through the Ages, 2001
Översättare: Ann Margret Forsström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar