16 september 2017

Lejoparden

text och bild: Björn Bergenholtz

Ett kattliknande djur vandrar i det höga gräset på savannen. Den möter elefanter, zebror och giraffer, som frågar vad hen är för något. Kattdjuret vet inte, och de andra djuren vänder ryggen åt hen. Ska det spela så stor roll vem en är? Med tunga steg beger sig djuret till djungeln för att försöka få svar på andras frågor.

Med sina 64, avlånga sidor är det här en gedigen bilderbok som hinner med flera spännande händelser. De bottnar i samhällets aktuella samtalsämne om identitet och föreställningar om äganderätt. Eftersom det handlar om djur blir det på ett sätt lättare att se det absurda i händelserna. När jag tänker efter inser jag dock att det är precis så där det kan vara i samhället.

För lejoparden börjar det med ett identitetssökande, som faktiskt är på de andra djurens initiativ. Lejoparden vet vem hen är, men de andra vill veta vad hen är.
Nej, det var ingen orm.
Det var en ... ett annat djur.
En liten ... någon sorts katt!
Men ingen vanlig katt.
Inte randig som en tiger,
inte svart som en panter,
inte fläckig överallt som en leopard.
Kanske ett lejon? Nej, lejon har inga fläckar alls.
Vad är det här för en?

Det spelar väl ingen roll vad man är för något?
Det hade den lilla katten, eller vad det nu var,
aldrig någonsin tänkt på. Den tänkte mer på att
solen sken så skönt och att det luktade gott i gräset.
När kattdjuret fått reda på att det är en lejopard, väcks intresset hos de flesta. De andra djuren vill se den sällsynta katten, men dessutom kommer den typiska västerländska reaktionen: "vi gör den till vår!". Fotografer, jägare, reportrar och andra nyfikna stormar savannen och verkar tro att de kan göra precis som de vill med lejoparden.

Lejoparden tar upp flera olika intressanta teman, som kan ses på olika nivåer beroende på ålder och tidigare kunskaper. Tillsammans med de fina illustrationerna, som turas om att täcka hela eller delar av sidan, blir det här ett spännande, långt äventyr som lämpar sig bra för högläsning.

Första meningen: Afrikas savann är en plats som ingen annan.
Antal sidor: 64
Förlag:Rabén & Sjögren, 2017 (tack för recex)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar