24 augusti 2017

En annan historia

redaktör: Lina Thomsgård

När Ebba Witt-Brattström och Ann-Sofie Ohlander granskade de fyra vanligaste läroböckerna i historia för grundskolan, hittade de 62 namngivna kvinnor, och 930 män. Det är en av anledningarna till att Lina Thomsgård började kontakta människor i Sverige, och bad dem skriva om en kvinna som satt avtryck i historien. Resultatet blev 51 porträtt från de senaste århundradena.

Med 51 olika skribenter finns en bredd vad gäller texter, utformning och sätt. En del krönikor håller sig till fakta, andra väver in känslor, åsikter eller egna erfarenheter. Som sig bör gillar jag vissa texter bättre än andra, men överlag känns det genomarbetat, seriöst och gediget. Kvinnorna som omskrivs är olika och levde under olika årtionden, vilket ger ännu mer bredd. Alla slet de med olika normer, föreställningar och kamper för att nå dit de ville. Det märks att skribenterna skriver om någon/något de brinner för, vilket smittar av sig. Jag hittade många, för mig okända, intressanta kvinnor att läsa om, vilket kändes uppiggande.

Layouten är smidig med plats för en illustrerad bild av kvinnan i fråga, citat, bilder, fotografier med mera. Överskriften ger oss namn och en kort sammanfattning av hur kvinnan var eller vad hon gjorde.

Ännu ett plus med boken är att flera olika nationaliteter finns representerade. Förutom många svenskar finns det kvinnor från Grekland, Italien, Sri Lanka, Iran och Frankrike, och säkert några jag missat.

För någon månad sedan skrev jag om Feminismens ABC, med korta fakta om en kvinna för varje bokstav i alfabetet. Trots det ser jag (nog?) bara nya kvinnor i denna bok. Och det är väl klart, om det finns 930 män som är värda att skriva om, borde det ju finnas minst lika många intressanta kvinnor. Jag hoppas någon av de här böckerna får ta plats i undervisningen i skolan, eftersom elever annars missar en hel del viktigt i historien. Till exempel den där avgörande detaljen att det fanns kvinnor som var och gjorde även förr i tiden.

Första meningen: För mig började allt med Aina Cederblom.
Antal sidor: 195
Förlag: Volante, 2017

2 kommentarer:

  1. lyssnade på henne, intressant bok hon skrivit, jag berättar om en annan kvinnohistoriebok idag.

    SvaraRadera