5 juni 2017

Feminismens ABC

text: Lisa Mattisson, illustrationer: Moa Hoff

Okej, sätt den här boken i händerna på alla som läst eller läser historia. Den behövs nämligen som komplement till alla de mansdominerade historieböckerna. För, tro det eller ej, det finns massor av kvinnor som gjort saker som förändrat vår historia. Konstigt nog verkar det dock inte generellt nämnvärt.

Feminismens ABC ger namn, årtal och en kort levnadsbeskrivning på 29 framstående, feministiska kvinnor och vad de gjort. Jag har nog bara hört talas om tre, fyra stycken, ändå har de bland annat tagit bort homosexualitet från listan med sjukdomar, tagit 70 patent, kämpat för mänskliga rättigheter, dragit igång reklambranschen och etablerat begreppet "genus".

Boken är så kort att du skulle kunna läsa den på en lunchrast, eller i lite lugnare takt när du kommer hem. Här finns nämligen mycket att lära, föra vidare och bli inspirerad av. En liten pärla, fylld med starka människor att ta till förebild.

Första meningen: I en tid då kvinnor bara i undantagsfall tilläts agera i näringslivet stor en nybliven änka med en liten nyfödd dotter på armen och sa: "Ingen är så ensam som jag". 
Antal sidor:  33
Förlag: Leopard förlag, 2017

3 kommentarer:

 1. Den är fantastisk! håller verkligen med dig om att denna bok bör sättas i händerna på alla som läst eller läser historia.

  SvaraRadera
 2. Visst blir man lite tokig när man inser hur många kvinnor som "glömts bort".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Hur har det kunnat hända? Känns helt ofattbart...

   Radera