19 april 2017

Coolt med ADHD

Det känns som att de senaste åren bjudit på många barn- och ungdomsböcker med en större mångfald av karaktärer. Jag tänker dels på hbtq-personer, men även karaktärer med olika diagnoser, levnadsöden och så vidare. Coolt med ADHD är en av de där böckerna.

text: Malin Roca Ahlgren och Susanne Israelsson Stenberg, illustrationer: Carl-Magnus Ramstedt

Vi möter Alice, snart 11 år, som ibland har väldigt svårt för att koncentrera sig. Hennes mamma och lärarna blir ofta arga på henne när hon missar utsatta tider, när hennes tankar svävar iväg och hon inte verkar lyssna. Alice försöker verkligen göra som de vuxna vill, men det fungerar inte alltid, och det kan Alice inte rå för. Ibland känns det som att ingen förstår henne.

När Alice får reda på att hon har adhd undrar hon vad som ska hända. Kommer diagnosen förändra henne? Blir hon någon annan? Vad ska lärarna och klasskompisarna säga? Nej, men att människor i hennes närhet vet att hon har adhd kan underlätta vardagen, både för Alice och dem.

Jag har inga stora erfarenheter av adhd, men tycker boken ger en bra bild. Först berättas en hel vanligt vardag med vissa svårigheter, något vi alla förmodligen skulle kunna råka ut för. När Alice börjar jämföra sig med sina klasskompisar kan vi dock gissa att Alice har lite svårare för vissa saker än de andra. Boken rymmer många känslor, Alice frustration när ingen verkar förstå, lärares ilska när de inte (vill) förstår Alice, klasskompisarnas blickar, men även mycket kärlek mellan Alice och hennes mamma. Det känns äkta, sorgligt vissa stunder, men hoppingivande andra gånger.

Jag vill rekommendera denna bok till de som lever eller jobbar med barn med adhd, för klasskompisar till barn med adhd eller, såklart, barn som själva har det.. Boken avslutas med några konkreta råd riktat till de barn som läser boken och kanske känner igen sig i Alices berättelse. Intressant, fiktivt lärorikt och viktigt.

Första meningen: Alice gå upp nu!
Antal sidor: 108
Förlag: Kikkuli Förlag, 2014

2 kommentarer:

  1. Man blir så glad av detta. Att det kommer fler och fler böcker om alla olika personer och personligheter i vårt samhälle! Så viktigt att alla får synas och ta plats.

    SvaraRadera