31 mars 2017

I dina ögon

av Sarah Dessen

Det enda Sydneys föräldrar verkar koncentrera sig på är att hennes bror sitter i fängelse. Själv byter Sydney skola för att slippa blickarna och frågorna, men fortsätter ändå att skämmas och må dåligt över vad hennes bror har gjort. Och föräldrarna verkar fortfarande inte se henne. De nya vännerna Layla och Mac blir en räddning. De dömer henne inte för vad hennes bror gjort, de lyssnar, förstår och hittar på roliga saker som får Sydney att leva på nytt.

Det här är fjärde Dessen-boken jag läser. Jag hade inte tänkt läsa fler, eftersom jag tycker de var så lika varandra. En duktig tjej, ett nytt sammanhang, några nära vänner och pirrande känslor till en kille (ofta sommar?). Där har vi Dessens koncept. Men ibland behöver en något förutsägbart och lättsmält. Okej, lättsmält kanske inte är rätt ord för just den här boken, den har en intressant intrig i och med brott, straff och sympati. Det gillar jag! Dessutom är kapitlen väldigt långa, och det tog ett tag innan jag kom in i de långa och ibland ganska detaljerade vardagarna. Men när jag väl landat i boken gillade jag den.

Det är intressant att läsa om den duktiga tjejen som i ensamhet kämpar för att saker ska bli bra. Jag blir arg på föräldrarna som verkar så tunnelseende och oförstående. Jag gillar att läsa de rappa dialogerna och djupa samtalen både ungdomar emellan och ungdomar-vuxna. Här finns ett bra galleri med intressanta karaktärer jag gärna hade hängt vidare med efter bokens slut.

Även om den känns förutsägbar finns det vissa överraskande moment, och jag trodde kärleken skulle få större plats. Å andra sidan gillar jag att den inte tar över, utan att vänskapsrelationerna får fortsätta ta plats trots att två personer inleder ett förhållande.

Några ord om omslaget: Det känns typiskt Dessen-böcker med ett somrigt omslag med en/flera tjejer. Men det här omslaget. Det passar inte alls in! Det känns alldeles för glättigt och ytligt. Hade jag inte läst baksidestexten hade jag förmodligen inte plockat upp boken, och det är tråkigt.

Den här boken passar för dig som vill läsa feel good med inslag av något djupare, och för dig som kan ta dig tid att sitta ner för att läsa en längre stund.

Första meningen: "Kan svaranden resa sig, tack."
Antal sidor: 446
Förlag: rabén & sjögren, 2016
Originaltitel: Saint Anything, 2015
Översättare: Ylva Kempe

2 kommentarer:

  1. Åh, det här är nog en bra sommarläsningsbok :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kan jag verkligen rekommendera dig att läsa den i sommar. :)

      Radera