7 februari 2017

Ibland mår jag inte så bra

av Therése Lindgren

Från att ha varit en högpresterande ja-sägare med många bollar i luften, tvingas Therése Lindgren inse att hon lider av psykisk ohälsa. Inte bara en, utan flera diagnoser. Under sin tid som sjukskriven börjar hon videoblogga om smink och skönhet, men ur det föds något mer. Hon börja prata om sin psykiska ohälsa och blir en av Sveriges största youtubers.

Jag plockade inte upp denna bok för att jag följt författarens youtube-kanal. Jag hade nog knappt hört talas om henne innan jag såg boken. Istället lockades jag av någon som öppet pratar om psykisk ohälsa, och dessutom vänder sig till ungdomar.

På ett öppet och ärligt sätt berättar Lindgren om sin egen resa från "toppen" till en botten av psykisk ohälsa. Hon väver in viktiga delar från sitt privatliv och ger bra exempel. Hon lägger inte över något mörkt och tungt på läsaren, men tar ändå ämnet på allvar. Det förtjänar det verkligen.

Jag vet att Lindgren varit och är en stor förebild för många som inte alltid mår så bra. Det är väldigt viktigt. Sådana här böcker leder oss mot en framtid där psykisk ohälsa inte är ett tabubelagt ämne som får oss att klistra på ett stort leende och säga att allt är bra, trots att vi bara vill lägga oss ner och gråta. Genom att sprida kunskapen tror jag vi kan få färre att må dåligt, och det vore underbart.

Läs den här boken om du inte alltid mår så bra, om allt ibland känns svart. Läs den här boken om du har någon i din närhet (en kompis, tonåring, kollega osv) som känner något liknande. Tillsammans kan vi göra en förändring mot det bättre.

Första meningen: Genom de nedvevade rutorna hörs deras skrik redan innan bilen kommit över krönet och man kan se dem.
Antal sidor: 140
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar