18 februari 2017

Fantastiska vidunder och var man hittar dem, filmmanuset

av J.K. Rowling

New York 1926. Magizoologen Newt Scamander kommer till staden med en väska full av vidunder. Han ska bara göra ett kort besök, men när några av varelserna i väskan rymmer ställer det till problem för hela staden.

Harry Potter-fantaster har förmodligen inte undgått att Fantastiska vidunder och var man hittar dem gick upp på biograferna i höstas. För er som inte har så stor koll är denna bok manuset till nämnda film. Som författare står J.K. Rowling, Harry Potters skapare, och med det gör hon debut som manusförfattare. (En bok med samma namn finns som lärobok på Hogwarts, och den har jag recenserat här.)

Historien utspelar sig i samma värld som Harry Potter-böckerna, fast ca. 80 år tidigare och i USA, istället för Storbritannien. Hogwarts nämns, likaså att Newt tillhörde Hufflepuff under sin tid på skolan. Vi känner igen besvärjelser och vissa namn från H.P-böckerna, men eftersom vi är i en ny stad är mycket olikt. Trollkarlarna och häxorna i New York gör nämligen allt för att inte märkas bland världslingarna (aka mugglarna). Ett avslöjande skulle innebära krig, och det är inte önskvärt. Därför ställs allt på sin spets när magiska vidunder smyger sig in i staden och tar allt större plats. Ni kan säkert föreställa er det kaos som kan uppstå när världslingar lägger märke till magin...

Jag tycker väldigt mycket om filmen! Som Harry Potter-nörd var jag efter grundseriens slut tveksam till fortsatta böcker och "glida vidare på succén-idéer", men när jag väl såg filmen glömde jag allt det där och tänkte mest: "aaaaa, mer Harry Potter-magi!!!!" och fick en liten tår i ögat. Filmen är så bra, mysig, magisk, läskig och spännande, i samma anda som de ursprungliga Harry Potter-böckerna. Det finns så många bra karaktärer! Jag gillar den inåtvända Newt och hans totala kärlek till magiska vidunder. Om de mår bra mår han bra, om de mår dåligt gör Newt allt för att göra saken bättre. Jag gillar Tina som tar sitt jobb på största allvar (trots att hon fått sparken), och hennes syster Queenie med sina speciella egenskaper. Dessutom har vi världslingen Jacob som av en slump dras in i hela äventyret och får se en helt ny värld.

Manuset då? Det är delvis roligt att läsa efter att ha sett filmen, det är som att se den igen och i scenbeskrivningarna kan vi tidigare än i filmen få reda på saker, till exempel vad karaktärerna tänker eller vart de är på väg. Det är intressant, läsaren blir lite mer allvetande än karaktärerna. Å andra sidan är det lite svårt att läsa manuset, och boken känns på ett sätt onödig. Just en glida vidare på succén-idé. Om du kallar dig eller vill bli Harry Potter-nörd rekommenderar jag dig dock att läsa boken. Är du inte en nörd rekommenderar jag dig att se filmen istället. För filmen... åå, jag gillade den verkligen! 

Första meningen: Scen 1
EXT. NÅGONSTANS I EUROPA - 1926 - NATT
Ett stort, isolerat, förfallet slott dyker fram ur mörkret.
Antal sidor: 297
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2017
Originaltitel: Fantastic Beasts and Where to Find Them - The Original Screenplay, 2016
Översättare: Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin

2 kommentarer:

 1. Hej!Vi heter Denise och Lovisa. Vi är 10 år och vi går i 4:an. Vi håller på med en Källkritisk källa. Och vi ska undersöka om din hemsida är sann. Vill du skriv lite om dig själv? Har du skrivit böckerna? Är du en privatperson? Varför startade du en blogg? Mvh Denise och Lovisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har inte skrivit några böcker, utan de som finns på min blogg är böcker jag läst, recenserat och skrivit om. Jag bloggar privat, och började göra det för att hålla koll på vad jag läser och för att komma ihåg vad böckerna jag läst handlar om. Dessutom har jag fått kontakt med många andra bokbloggare som tipsar mig, vilket är roligt.
   Lycka till med er skoluppgift, vore intressant att se vad ni kommer fram till. :)

   Radera