13 februari 2017

Du är modigast

text: Christina Waldén, illustrationer: Bettina Johansson

Trots att det är julafton måste Knut vara kvar på sjukhuset. Den allvarliga sjukdomen har gett honom feber. När Professor Persson (som egentligen är en clown) kommer in på Knuts rum och berättar att han tappat bort sin portfölj, blir det början på ett hemligt uppdrag. Tillsammans med en helikopterpilot, en städare och sjuka Doris, beger de sig upp bland stjärnorna.

Det här är en väldigt fin bok om att vara allvarligt sjuk. Vi fördjupas inte så mycket i Knuts sjukdom, men han går omkring med dropp på något som liknar en julgran, han måste åka rullstol för att orka ta sig fram genom sjukhuset (trots att han inte vill), han har tappat det mesta av håret och räds inte för ord som leukemi, elakartad tumör och cellgift.

Jag läste boken i en sittning och blev så drabbad av alla känslor som kryper ut bland orden. Orättvisan, sorgen, vemodet och smärtan i att inget kunna göra:
- Det kommer att gå bra, säger Amal.
- Hur kan du veta det? visar Doris.
   Amal blir tyst. Hon kan inte veta någonting alls.
- Blir det här min sista jul? säger Doris.
   Det blir tyst. Ingen vet svaret på den frågan.
   Det finns inget svar och Knut hatar det. Det här borde vara förbjudet, tänker han.
                                                                                                                                        
s. 58
...men även även lugnet, framtidstron i att säga när istället för om, och hoppet:
Knut målar sin fisk så fint han bara kan. Strösslar över med det glittriga röda. En julfisk. En sparbössa för framtiden. Om man sparar sina pengar måste man ju ha en framtid.
   Om Doris får en sparbössa nu så måste hon ju överleva så att hon kan använda pengarna som hon har sparat i fisken. Annars blir det orättvist.
                    s.64
Självklart passar denna bok bra för de barn som varit eller är allvarligt sjuka. Här finns ett magiskt, mysigt, spännande vardagsäventyr i en välkänd sjukhusmiljö. Jag tycker även boken passar för de som känner någon i en liknande situation. Det kan vara svårt att veta hur en ska bemöta en sjuk kompis. Vi blir rädda för vad som händer och vad som kan hända, men det är viktigt att inte glömma de som ligger på sjukhus eller måste vara hemma. Ett telefonsamtal, ett besök eller ett kort kan göra stor skillnad. 

Första meningen: Fiskarna i akvariet simmar så stilla.
Antal sidor: 100
Förlag: rabén&sjögren
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar