22 februari 2017

Billie du är bäst

av Sara Kadefors

Detta är andra delen i en serie, första boken heter Billie: avgång 9:42 till nya livet.

Billie är kvar hos sin fosterfamilj i Bokarp. De fortsätter vara pedantiska, men pratar knappt med varandra utöver det. I skolan blir Billie vald till kamratstödjare och tar sitt uppdrag på största allvar. Det finns så många ensamma, så många att hjälpa! En av dem är "syrran" Tea, men hon verkar mest avundsjuk och svår att nå fram till. Billie har massor att göra. Hur ska hon få tid och energi till allt? Måste hon bry sig om alla?

Billie är tillbaka! Den självsäkra, starka, modiga personen med massor av härliga och besvärliga tankar, är en riktigt spännande och intressant karaktär. Jag gillar att få lära känna henne bättre. Ansvaret för andra ökar när hon blir utsedd till kamratstödjare:
Ju fler jag pratar med desto mer fattar jag att nästan alla känner sig ensamma. Hur ska man kunna klara av att vara kamratstödjare då? Hur ska jag göra så att varenda en känner sig sedd? På kvällen kan jag inte sova eftersom jag tänker så mycket på hur jag ska lyckas vara en bra kompis. Jag får lust att stänga in mig på mitt rum och göra mig oanträffbar, eller bli oschyst mot folk så att de slutar gilla mig.                                                                                                                       s. 33

Det är komplicerade tankar hon brottas med, vilket är intressant och tänkvärt. Varför är vi snälla mot varandra? För att själva må bra eller för att det är så en ska vara? Och varför lyssnar Petra på och finns till för alla, förutom att hon verkar glömma bort sina egna barn?

Billie fortsätter med sina försök att hjälpa familjen. Mange har planer på vad Alvar ska göra, men Alvar vill helt andra saker. Billie upptäcker att Petra har en brorsa i Bokarp, och barnen har en kusin. Men de pratar aldrig. Varför? Billie fortsätter orientera sig i familjen, samhället och det nya livet. Hon kämpar på, men är ibland väldigt svag. Hon är en trovärdig karaktär, och jag gillar det naiva i henne som både ställer till det och gör saker bättre. Språket är bra målgruppsanpassat. Billie är en bra förebild och bjuder på en härlig läsupplevelse. Trots att bok nummer två i en serie ofta är svåra, tycker jag Kadefors lyckas väldigt bra!

Första meningen: Jag kan inte vara en person som går ut genom dörren samma tid varje morgon.
Antal sidor: 166
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar