3 februari 2017

Barnboksfemman: sorg

Den ambitiösa skribenten bakom Barnboksbloggen har startat ännu en utmaning: Barnboksfemman. Den handlar om att skriva om fem barn- och/eller ungdomsböcker på ett givet tema. Veckans tema är sorg.

1. Mitt år av längtan av Dasha Tolstikova är en doldis. Jag kommer inte ihåg vart jag såg den först, men jag tror inte jag sett den någon mer gång sedan dess. Kort sagt handlar denna bok om ryska Dasha, vars mamma åker till USA ett år för att plugga. Året spenderar Dasha hos morföräldrarna, och det fylls av en personlig utveckling vad gäller både identitet och känslor. Passar bra för 12-åringar och äldre.

2. Får hundar korvar i himlen? har text av Sara Galli och illustrationer av Mats Molid. Det är en bilderbok för barn som funderar kring döden och hur det är att förlora en nära vän (i det här fallet en hund). Passar 3-åringar och uppåt.

3. Djupa ro av Lisa Bjärbo. Fyra vänner beger sig hem till sin lilla uppväxtort för att gå på sin väns begravning. Det i sig är väldigt sorgligt, men värre blir det när de börjar nysta i allt de varit med om, både tillsammans och skilda åt efter gymnasiet. Riktigt bra bok!  Passar unga och äldre vuxna.

4. En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke. Det här är Regines blogginlägg från sina år med akut leukemi. Trots att det finns mycket hopp i texterna, ryms här även mycket uppgivenhet. Den berörde mig djupt, framkallade tårar och gav mig ett nytt perspektiv på livets gåva. Passar unga och äldre vuxna.

5. Jag lever, pappa av Siri och Erik Sønstelie handlar om den hemska massakerna på Utøya i juli 2011. Siri, en av de överlevande, berättar om det traumatiska dygnet. En känslomässigt tung bok, men med inslag av hopp, särskilt genom Helle Gannestad: "När en man kan orsaka så mycket ont- tänk hur mycket kärlek vi kan skapa tillsammans." Passar unga och äldre vuxna.

1 kommentar: