15 februari 2017

3 x rim och ramsor

På förskolan där jag jobbar tycker barnen väldigt mycket om rim och ramsor. De kan sluka en del ramsbok på en enda samling, och tar gärna fram boken igen efter det. Därför gav jag mig ut på ramsboksjakt. Här är några av de jag hittat

Lilla Barnkammarboken: rim och ramsor för händer, fötter och kropp i urval av Lotta Bergqvist och Annika Lundberg, med många av våra mest älskade illustratörer.

Den här boken vänder sig till de allra yngsta barnen. Illustrationerna får ta stor plats, de är enkla, men varje illustratörs speciella tecknarstil får plats. Att det är så många olika illustratörer gör att boken får en större variation och det är spännande att vända blad.

Det handlar mycket om att lära känna sin kropp, om tår, fingrar, ben, armar, magen och så vidare. Det finns många klassiska ramsor, men även en hel del jag inte hört innan. Till detta finns en CD där många av ramsorna är inspelade. Ramsorna kan skapa mycket glädje och nyfikenhet. De korta ramsorna gör det lätt att lära utantill eller att läsa flera gånger. En riktigt mysig bok som jag gärna sätter i händerna på en 1-åring och vuxna i hens närhet. Då har de mycket glädje flera år framför sig.

Antal sidor: 60 Förlag: Bonnier Carlsen Utgivningsår: 2010

Halsen rapar hjärtat slår, rim för 0-100 år. Text och bild av Lisen Adbåde och Emma Adbåge

Tvillingarna Adbåge har tidigare gett ut många böcker på olika håll. Nu har de dock slagit sina kloka huvuden ihop och gett ut en rim- och ramsbok. Bra grej! Den vänder sig, som skrivet, till alla från 0-100 år. Därför finns det ramsor om kontaktannonser, någon som knappt orkar resa sig, saknad, kroppen och en hel del nonsens, sådant som tenderar att bli roligt och fastna lätt.

Illustrationerna varierar mellan enkla och detaljerade, mörka och ljusa. Det känns som att systrarna har haft roligt när de skrev (något de visserligen sa när de medverkade i podden Bladen brinner #4), och det smittar av sig. Jag tog med boken för att läsa på jobbet, tänkte läsa två-tre stycken, men barnen ville bara höra mer. Ett riktigt bra betyg!

Antal sidor: 60 Förlag: Natur & Kultur Utgivningsår: 2016

Utflyktsbok för rim och ramsare av Åsa Lind och Anna Bengtsson

En förskoleavdelning hälsar oss välkomna på en utflykt som inte bara sträcker sig över en förmiddag, utan genom årets alla årstider. Detta är kantat av dikter med mycket igenkänning, till exempel galonisar, isfläckar, knoppar och blomsterkransar. När det gäller ramsorna finns flera tekniker och jag tror de passar bra för både förskola och hemma, när det bär av på utflykt. En utförligare recension hittar du här. 

Antal sidor: 28 Förlag: Hippo Utgivningsår: 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar