28 januari 2017

Ordbrodösen

av Anna Arvidsson

Alba tillhör ett släkte med ordbrodöser; kvinnorna som kan styra andras tankar och handlingar med skrivna ord. När hon fyller 18 år ska hon automatiskt få kraften, hon ska bara genomgå ett inträdesprov. Men på den stora dagen misslyckas hon. Något av de fem kriterierna är inte uppfyllt, och varken Alba eller någon i samlingssalen har någon aning om vad som är fel.

Anna Arvidsson har skrivit en känslig, spännande och fartfylld debut, en riktigt bra första bok! Jag gillar att det är vanlig vardag med inslag av en övernaturlig kraft. Det bli sådär kittlande spännande, som om det här faktiskt skulle kunna vara verklighet. Persongalleriet är rätt stort, vilket är förvirrande ibland. Däremot gillar jag att kvinnorna får ta plats. Den största delen av karaktärerna är kvinnor, de som har starkast historia är kvinnor, men även en del av de mindre goda.

I baksidestexten står att läsa om en liten bruksort i Värmland. Jag tyckte det kändes roligt, det är sällan ungdomsromaner utspelar sig där eller längre norr ut. Men snabbt hamnar handlingen i Stockholm. Varför kunde de inte stanna på landsbygden? Jag tror handlingen hade blivit väldigt bra även där. Och dessutom mer utstickande i sin genre. Men jo, jag förstår att det lilla samhället kan symbolisera en plats där det är svårt att dölja hemligheter och att storstaden blir en fristad där alla inte känner alla.

I vilket fall, jag tycker den här boken är väldigt bra! Det finns inga sega transportsträckor, det finns en hel massa intressant historia att ta del av, och det är väldigt spännande att lära känna släktet med ordbrodöser och, än en gång, inse hur stor betydelse ord kan ha, både på gott och ont. Jag skulle gärna skriva mer om karaktärerna, men vill inte riskera att spoilra er. Däremot kan jag säga att det finns många intressanta personer, tankar och inställningar. Inslagen av hbtq känns befriande moderna (inget BIG TALK om det, alltså) (du förstår nog vad jag menar om du läser boken). Ordbrodösen är en riktigt bra debut.

Första meningen: En klocka tickar i rummet, markerar varje sekund.
Antal sidor: 321
Förlag: rabén & sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2017

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte också mycket om den här. Det är verkligen en strålande debut :)

  SvaraRadera
 2. Ja då får man väl önska sig boken till födelsedagen.

  SvaraRadera
 3. Inslagen av en övernaturligheter låter spännande! :)

  SvaraRadera
 4. Ordbrodösen var verkligen en magisk liten pärla till bok. =)

  SvaraRadera
 5. Det låter som en bok som man måste läsa.

  SvaraRadera