30 januari 2017

Jättarna anfaller

text: Magnus Ljunggren, illustrationer: Mats Vänehem

Fiona, Egon och Urban är ute i skogen när de kommer på att det är dags att inviga kyrkklockan i byn. De ska precis skynda hemåt när två jättar vaknar och fångar in Fiona! Egon och Urban måste skynda sig att rädda henne och byn.

Det här är den åttonde fristående delen i serien Riddarskolan med Fiona, Egon och Urban. Serien ingår i "lätt att läsa"-böckerna, och har därför lite text per sida. Däremot är inte alla bokstäver versaler, och när Egon ska försöka överlista jättarna gäller det att hänga med i hans finurliga tankar.

Jättarna anfaller är en spännande och lite klurig bok som gått hem hos de flesta 3-5-åringarna när jag läst högt på mitt jobb. Jättarna är sagoklassiskt dumma, och jag gillar den smarta upplösningen. Något jag inte är så fascinerad av är att det är just tjejen av de tre kompisarna som blir tillfångatagen och måste räddas. Har vi inte hört den storyn innan? Kan hon inte själv försöka klättra ur jättens ficka? Den grejen känns tråkig och inte särskilt uppmuntrande. Förutom det gillar jag boken, den passar bra både för den som nyss knäck läskoden, och för en högläsningsstund.

Första meningen: Skynda er!
Antal sidor: 61
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar