18 januari 2017

Ingenting och allting

av Nicola Yoon

Maddy har aldrig lämnat sitt hus. Hon har nämligen en väldigt ovanlig immunsjukdom som gör henne allergisk mot i princip allt. Hon får hemundervisning och har en sköterska som kollar hennes värden under 8 timmar varje dag. Sedan tar hennes läkar-mamma över. En dag flyttar en ny familj in i grannhuset, och Maddy börjar chatta med sonen Olly. Han verkar vara någon alldeles särskild, men Maddy riskerar att dö om de träffas. Vad är en träff värd? Vad handlar livet egentligen om?

Det här är en väldigt spännande romanidé. Går det ens att föreställa sig hur det är att inte ha lämnat sitt hus under sina 18 år i livet? Att alltid ha varit i ett luftfiltrerat hus med hemundervisning och med endast några få människor i sin vänskapskrets (mamma, läkare, lärare någon gång i månaden). Det är intressant att få en inblick, och nyttigt. Det gör mig mer tacksam till allt jag har tillgång till utanför mitt hus fyra väggar.

När det gäller resten av handlingen är den ganska förutsägbar, och det gäller även karaktärerna. Jag njöt dock av den gulliga, romantiska stämningen och blev glatt överraskad över det spännande avslutet. Det gav något extra till boken, något som gör den minnesvärd bland andra romantiska ungdomsböcker.

Jag hade gärna lärt känna karaktärerna lite djupare, de kändes lite platta och förutsägbara. Jag hade gärna haft lite mer action. Ändå satt jag som klistrad vid boken och läste den i två eller tre sittningar. Jag gillar även illustrationerna som vävs in i kapitlen, det ger mer liv åt storyn och gör att jag lärde känna Maddy bättre. Ingenting och allting är en härlig feel good som jag vill rekommendera.

Första meningen: Jag har läst många fler böcker än du. 
Antal sidor: 299 
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: Everything, Everything, 2015
Översättare: Ylva Stålmarck

1 kommentar:

  1. Åh, jag tyckte så mycket om denna! Skulle bara läsa ett par kapitel när jag gick och lade mig med den - det slutade med att jag läste hela i en "liggning". Håller med dig om karaktärerna, men var ändå helt såld :)

    SvaraRadera