10 januari 2017

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

av Newt Scamander (pseudonym för J.K. Rowling)

Det här är en av de böcker Harry Potter läser under sina år på Hogwarts. Det är faktiskt den upplaga Harry använder, med anteckningar och klotter från honom själv och hans vänner. Boken är ett uppslagsverk, från a-y, över alla de vidunder en kan träffa på i trollkarlsvärlden. Kan det bli mer nördigt? Knappast.

I förordet, från självaste Albus Dumbledore, får vi läsa att det är första gången en bok av den här typen ges ut för mugglare. Det tar en stund innan jag inser att jag är en av de där mugglarna, som egentligen inte förstår så mycket. Det gör mig lite ledsen, men trollkarlarna har ju ändå varit snälla att dela med sig av mer från sin värld, så jag blir genast gladare.

Efter en inledning om författaren och vilka varelser som klassas som vidunder, följer som skrivet massor med olika vidunder. Författaren skriver om egenskaper, hur en känner igen dem, vad de gör och inte gör, och framförallt: Trolldomsministeriets klassifikation över hur farliga vidundren är. Det är förmodligen bara Hermione som sträckläser en sådan här bok. Jag läste lite i taget och kände mig så otroligt nördig! På ett gött sätt, såklart. Jag gillade att läsa om chizpurflar (som jag ska skylla på nästa gång tekniken krånglar), bundimunar och olika sorters drakar. Extra stämningfullt blir det med kommentarerna från Harry, Hermione och Ron.

Rekommenderas till de som har Harry Potter-abstinens, de som vill nörda ner sig och/eller lära sig något nytt. 

Första meningen: Newton ("Newt") Artemis Fido Scamander föddes 1897.
Antal sidor:  
Förlag: Tiden i samarbete med Obscurus Books 
Utgivningsår: 2001 
Originaltitel: Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2001
Översättare: Ann Margret Forsström

2 kommentarer:

  1. Har precis sett filmen som bygger på denna, men inte läst den själv. Jag gillar såna här nördiga extra böcker, hemma hos mig finns t.ex. boken om Quidditch. Och visst är det lite tråkigt när en inser att en också är en av de där mugglarna, fast då brukar jag tänka att jag är nån sorts heders-mugglare ;) ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också sett filmen nu, jag tyckte såå mycket om den! Hedermugglare var ett bra ord, det vill jag också vara! :)

      Radera