13 december 2016

Idag vet jag inte vem jag är och Tillbaka till Jesus

Idag kommenterar jag två böcker jag nyligen läst. Först ut är Ida Sundin Asks Idag vet jag inte vem jag är, som nominerades till årets Augustpris.

Det är inte lätt att bli gammal och glömma allt som hänt, att bli dement. Tur då att morfar har ett barnbarn som gärna hjälper honom att minnas!

Den här boken är skriven ur morfaderns perspektiv, vilket är intressant. Det är en väldigt fin men samtidigt väldigt sorglig bok fylld med kärlek. Jag gillar morfaderns och barnbarnets relation, kanske är barnbarnet den enda som orkar förklara igen och igen vem han är, vad som har hänt och så vidare. Med stor kärlek gör barnbarnet detta.

Illustrationerna är fina och färgglada och får ta plats i boken. Något jag inte kan sluta tänka på är dock att personerna och katten har så små huvuden, och att kroppsstorlekarna skiftar mellan sidorna. Men det spelar väl egentligen inte så stor roll. Överlag tycker jag om boken och tycker den är väl värd en prisnominering!

Första meningen: Idag vaknade jag upp i ett främmande rum.
Antal sidor: 32
Förlag: Urax
Utgivningsår: 2016

Bok nummer två i detta inlägg är Tillbaka till Jesus av Runar Eldebo

Författaren funderar kring vad Jesus skulle ha gjort och tänkt om han levde bland oss idag, och vidare hur det påverkar dagens Jesus-följare. Eldebo skriver om efterföljelse, bön, "den samariska utmaningen" och är radikal i sitt tänkande. Det är inte mysigt tillrättalagt som det blir i många kyrkor, istället vågar Eldebo förmedla vad han tror att Jesus verkligen ville då och fortfarande vill. Det är utmanande, ibland näst intill jobbigt, men också uppmuntrande. Jag hittade mycket intressant och tänkvärt. Det är ingen bok att sträckläsa, istället kräver den eftertanke, och om en lägger lite mer tid än vad jag gjorde på denna bok, tror jag en kan få ut väldigt mycket. Dessutom tror jag den passar bra för de som vill studera Bibeln ihop, eftersom boken avslutas med samtalsfrågor.

Första meningen: Det finns många och olika böcker om kristen tro.
Antal sidor: 174
Förlag: Libris förlag
Utgivningsår: 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar