13 november 2016

Vi är en

av Sarah Crossan

Grace och Tippi är sammanvuxna tvillingar. De har samma ben och midja, men över den är de två olika personer. En dag säger deras mamma att det är slut på hemundervisningen. De ska börja i en riktig skola. Det ger dem dels en chans att skaffa vänner, dels är det något av det läskigaste de gjort. Snart tvingas även Grace erkänna att hon inte mår bra, och samtidigt som kärleken börjar bubbla, måste tjejerna göra ett viktigt val.

Först vågade jag knappt börja läsa. Skulle mina höga förväntningar göra mig besviken? När jag väl började läsa ville jag dock inte sluta, och när jag plötsligt läst ut boken började jag nästan gråta. Dels för att den här boken är så väldigt bra, men även för att den tog slut. Jag vill läsa mer!

Vi är en behandlar ett väldigt fascinerande och ovanligt ämne, nämligen sammanvuxna tvillingar. Det är visserligen en fiktiv roman, men den känns ändå trovärdig. Författaren vill få fram att trots att Grace och Tippi har samma ben, så är det faktiskt två helt olika personligheter, de har två hjärnor och två hjärtan, och allt vad de rymmer när det gäller känslor och tankar. Det här tror jag många kan relatera till. Det finns de som kopplas ihop så med en annan människa att folk knappt ser att de är två.

Tjejerna är rätt olika, vilket vi får se genom Graces perspektiv. Jag fascineras över att jag ibland glömmer att Tippi alltid finns vid Grace sida, för Graces berättarvinkel blir precis lika individuell som vilken soloperson som helst. Jag gillar att författaren inte lägger allt fokus på att tjejerna är delvis sammanvuxna. Istället läser vi en del om familjen, om hur mamman, pappan och lillasystern blir påverkade och hur de reagerar. Dessutom handlar det om hur tjejerna blir behandlade. Alla blickar, konstiga kommentarer och falska/sanna vänskaper.

Något som också måste nämnas är att boken är skriven med prosalyrik. Det vill säga att texten liknar hur dikter kan se ut ibland. En del sidor har bara några ord, andra texter är lite längre. Om du aldrig läst prosalyrik innan kan det vara lite knepigt att komma in i det, men jag gillar det och vill uppmana dig att testa. Jag kom snabbt in i att läsa som jag läser i en vanlig bok, och tänkte knappt på att det var prosalyrik. Den här skrivformen kan dessutom ge extra tryck till på känsliga partier. Gillas!

Å, vad jag gillar! Det här är en otroligt fin bok om systerskap och kärlek och vad vi är beredda att offra för att människor omkring oss ska få må bra. Den är fin, rolig, intressant, den väcker tankar, är väldigt sorglig och bra skriven. Det är svårt att hålla tårarna tillbaka. Jag vill verkligen rekommendera boken! Den är en av de bästa jag läst i år.

Första meningen: Här Är Vi.
Antal sidor: 437
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2016
Originaltitel: One, Bloomsbury Publishing Plc, 2015
Översättare: Lina Erkelius

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar