23 november 2016

Varm vinter

av Åsa Anderberg Strollo

Annie är tillbaka i skolan efter jullovet. Eftersom skolan renoveras är det ganska rörigt, och en dag råkar Annie och hennes kompis Fanny öppna fel dörr. Det blir början på flera konstiga händelser som bara Annie verkar reagera på. Hon hade hoppats att det där övernaturliga stannade i stugan. Men så är det tydligen inte.

Något i böcker som kan skrämma mig mycket är när det  övernaturliga tar sig in i verkliga miljöer. Svart sommar och den fristående fortsättningen Varm vinter är sådana böcker. Händer det övernaturliga bara i Annies huvud? Eller är det fler som märker det? Jag tycker författaren lyckas bra med att skrämmas så där lite lagom. Det är inte otäckt, men jag känner mig ändå inte trygg med vad som kommer hända. Kanske blir jag skrämd snart...

Varm vinter har tre parallella spår som är sammanflätade till en berättelse. Dels är det det konstiga och övernaturliga. Det finns också inslag av historia, om krigstider och krigsbarn, vilket är väldigt intressant. I det tredje spåret möter vi Annie som en "vanlig" tjej. Hon tänker mycket på den söta killen i 6D, funderar över storasyrrans prat om djurens rätt, hon hänger med sina kompisar och upplever rivalitet som kan uppstå mellan dem. Det känns som att författaren fångat målgruppen bra, och även jag som vuxen uppskattar berättelsen. Vissa saker planteras ganska tydligt, men ändå hade jag ibland svårt att klura ut slutet.

Kapitlen är korta (fast ändå lagom långa), vilket gör att jag gärna läste bara ett till, och ett till... Jag tycker det här är en bra mellanåldersbok för den som vill läsa om något spännande, lite otäckt mitt i vardagen.

Första meningen: Vintern som jag ska berätta om nu började kallt.
Antal sidor: 190
Förlag: Alfabeta, tack för recex!
Utgivningsår: 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar